TEKNOLOJİ SERVİSİ

Fosil yakıtlar her geçen gün tükeniyor, üstelik ​onlara bağlı olarak ​dünyamız her geçen gün daha da kirleniyor. Güneş ve rüzgar enerjisi yavaş yavaş fosil yakıtların yerini alıyor ama bu süreç yavaş işliyor. Bu nedenle ​​bilim insanları, yenilenebilir enerjide verimliliği artırmak için ​gece gündüz çalışıyor. Güneş panelleri, güneş ışınlarına dik olacak şekilde yönlendirildiğinde daha verimli oluyorlar. Tıpkı günebakan çiçeği gibi güneşi izlerler​se daha fazla enerji üretebiliyorlar. Eğer sabit olmaları gerekiyorsa en azından güneş ışınlarına en fazla maruz kalacakları şekilde durmaları, yerleştirilmeleri gerekiyor.

YAĞMUR AVANTAJ

Güneşin, bulutların arkasında kalması da güneş pillerinin verimini düşürüyor. Hava tamamen kapanır, üstüne bir de yağmur yağarsa verim daha da düşüyor. Çinli mühendislerin geliştirdikleri güneş panelleri, yağmur yağdığında bunu avantaja dönüştürmek üzere tasarlandı. ​

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Triboelektrik nano jeneratörler, iki farklı maddenin birbirine sürtmesinden elektrik elde ediyor. Tekstil, araba tekeri, dokunmatik ekran gibi pek çok farklı alanda uygulaması olan bu teknoloji şimdi de güneş panellerine adapte e​dildi. İki polimer katmanın triboelektrik jeneratör oluşturması ile güneş paneli üzerine düşen ve yuvarlanan yağmur damlasından elektrik elde ediliyor​. Çalışmalarının henüz başında olan ekip, 2.14 voltluk bir akım elde ederek sistemin çalıştığını ​ve verimli olabileceğini ispatladı. Alandaki diğer çalışmalara göre çok daha basit ve seri üretime uygun bir formda olduğu belirtilen çalışma, havanın yağmurlu olduğu zamanlarda dahi elektrik üretimine imkan veren yeni güneş panellerinin yolda olduğunu müjdeliyor.