Diyarkent Oto Galericiler Sitesi ile Amed City Oto Galericiler sitesini ziyaret eden HÜDA PAR Teşkilat Başkan Yardımcısı ve GİK Üyesi Vedat Turgut, esnafın yaşadığı sorun, sıkıntı ve taleplerini dinledi.
Ziyarette HÜDA PAR GİK Üyesi Vedat Turgut'a, Bağlar İlçe Başkanı Cengiz Aydın ve partililerden oluşan kalabalık bir heyet eşlik etti.
Yağışlı havaya rağmen ziyaretlerini sürdüren HÜDA PAR heyetini, Oto Galerici Sitesi esnafları sıcak bir ilgiyle karşıladı. Yaşadıkları sorun ve sıkıntılarını Turgut'a ileten esnaflar, sorunlarını yakından takip ettikleri için HÜDA PAR'a teşekkür etti.
Temaslarının ardından basına açıklamalarda bulunan Turgut, Oto Galericiler Sitesinin 6-7 yıldır şehir dışına taşındığını belirterek, şehir merkezinde korsan olarak çalışan galericilerin site esnafını mağdur ettiğini söyledi.
Şehir dışına taşınan Oto Galericiler Sitesine belediye tarafından otobüs ve minibüs hattının verilmemiş olmasının hem esnafı hem de araç almak için bölgeye gelmek isteyen vatandaşı mağdur ettiğini söyleyen Turgut, fiziki yapılardan kaynaklı mevcut sorunların giderilmesi için yetkililerden duyarlılık beklediklerini söyledi.
"Korsan çalışan oto galericiler mağdur ediyor"
Oto Galericiler Sitesinin esnafının iş yapamamaktan yakındığını ve muzdarip olduklarını söyleyen Turgut, "Esnaf, Oto Galericiler Sitesi takriben 6-7 yıldır şehir dışına taşındığını, buna rağmen halen şehir merkezinde korsan olarak çalışan galericiler olduğu ve bunun da kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdiler. Doğrusu metropol bir kent olan Diyarbakır'da korsan olarak çalışan oto galericilerin bulunuyor olması düşündürücüdür. Yetkililerin, korsan olarak çalışan bu galericileri Oto Galericiler Sitesine taşıması gerekir." dedi.
"Oto Galericiler Sitesi esnafı şebeke suyu talep ediyor"
Oto Galericiler Sitesi esnafının alt yapı, yol ve su şebekesinin olmamasından dert yandığını sözlerine ekleyen Turgut, "Oto galericiler sitesinde bazı alt yapı eksiklikleri olduğunu gördük. Bu konuda bazı şikayetler de oldu. Kimisi yol sorunu olduğunu söyledi, kimleri de alt yapı, kanalizasyon sıkıntısı olduğundan şikâyet ettiler. Hatta kimisi su şebekelerinin sıkıntılı olduğundan ve suyun gelmemesinden dolayı sondaj ile su çıkarıldığı ama kendi imkanlarıyla su çıkarmalarına rağmen belediyeler tarafından kendilerine yüklü miktarda cezalar kesildiğini söylediler. Esnafın dile getirdiği sıkıntıları giderilmelidir." ifadelerine yer verdi.
"Zamlar araba almak isteyen vatandaşları etkiliyor"
Artan döviz kurlarına bağlı olarak arabadan tutun sanayi mallarına kadar bütün mallarda zam yaşandığını belirten Turgut, özellikle akaryakıt zamlarının sadece esnafı değil, halkı da muzdarip ettiğini söyledi.
Turgut, "Düşünün bir kere, bir haftada 3 defa zam tapıldı. Bu zamlar araba almak isteyen vatandaşları etkilemekte ve dolaysıyla arabaya binemez duruma gelmektedirler." dedi.
"Vatandaş Yılda 2-3 bin TL MTV vermek durumunda"
Sigorta ve ÖTV vergisinin yüksek olmasının araç alışverişini olumsuz etkilediğini belirten Turgut, yüksek vergilerin yanı sıra artırılan MTV vergilerinin de araç satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.
Turgut, konuşmasını şöyle bitirdi: "Sigorta ve ÖTV vergisi oldukça fazla. Zorunlu MTV vergisi de her bir araca neredeyse bin 500 TL'yi aşan rakamlara yükseldiği için araba almak isteyen vatandaşları olumsuz etkilemektedir. Yılda 2 defa MTV vergisi vermek zorunda kalan vatandaş 2-3 bin TL vermek durumunda. Buna fenni muayene, sigorta ücreti ve kasko ücreti eklendiği zaman, bir vatandaş neredeyse bir aracı kullanmak için ekstra 8-10 bin TL vermek durumunda. Dolayısıyla bu vatandaşın alım gücünü etkiliyor." şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk-İLKHA)