Eksi 20 derece gibi çok soğuk ortamlarda bile 8-16 saat sıcaklığını koruyabilen kumaşlar, seri üretim ile ceketlere, paltolara ve ayakkabılara entegre edilerek kullanılacak.
ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan, doktora öğrencileri Doğa Doğanay ve Şahin Coşkun ile geliştirdikleri "gümüş nanotellerle ısıtılabilir kumaşlar" odaklı teknolojiye ilişkin bilgi verdi.
Gümüş nanotellerin üretimine TÜBİTAK destekli projeleri ile 2010'da başladıklarını belirten Ünalan, projenin tamamlanmasının ardından gümüş nanotellerin başka uygulamalarını da geliştirmeye devam ettiklerini anlattı.
Isıtılabilir kıyafetlerin günümüzde hala kumaşların metal teller ya da karbon fiberlerle örülmesi ile elde edildiğini aktaran Ünalan, bu teknolojilerin dezavantajlarının bulunduğunu belirtti.
Ünalan, metal tellerin yıkanmaya uygun olmadığını, kısa süreli kullanımda bile kopabildiğini, karbon fiberlerin ise ısınma için yüksek çalışma voltajına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Teknolojilerinde kullandıkları gümüş nanotellerin ise saç telinden 2 bin kat daha ince ve neredeyse mükemmel yapıya sahip malzemeler olduğunu belirten Ünalan, "Farklı türdeki kumaşların üzerine basit yöntemlerle gümüş nanotelleri kaplayıp bir pil yardımı ile elektrik akımı uyguladığımızda bu kumaşların ısınabildiğini keşfettik. Herhangi bir kumaşı, gümüş nanoteller ile geliştirdiğimiz çözeltinin içine daldırıyoruz. Sonra bu kumaşları çıkartarak kurutuyoruz. İstenilen iletkenlik değeri elde edilene kadar bu işlemi tekrar ediyoruz." bilgilerini verdi.
"Hareket kabiliyetini sınırlamıyor"
Ünalan, hava sıcaklıklarının eksi 20 derece olduğu durumlarda bile gümüş nanotellerle kaplanan kumaşların, vücudu istenilen sıcaklıkta tutabileceğini belirtti.
Geliştirdikleri teknolojinin, kumaşın esneklik ve nefes alabilirlik gibi özelliklerini hiçbir şekilde değiştirmediği için büyük avantaj sağladığına işaret eden Ünalan, şöyle devam etti:
"Teknolojimiz, insanların hareket kabiliyetini sınırlamadan kendilerini sıcak tutmalarına olanak sağlıyor. Nanotellerle kaplanmış kumaşlarla yüksek performanslı ve düşük enerji tüketimli giyilebilir ısıtıcılar üretilebilecek. Geliştirilen bu üründe kullanılan nanomalzemeler, kumaşların esneklik ve nefes alma özelliklerini de etkilemiyor, alansal ısıtma sağlayabiliyor. Metal teller ve karbon fiberler kullanılarak ısıtılan ürünlere göre daha küçük piller ile daha uzun süre çalışabilen ve daha hafif ısıtıcıların üretilmesini mümkün kılıyor."