BATMAN- Kanser Haftası nedeniyle Batman İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi önemli açıklamalarda bulundu. Kanserin, Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıkların ve ekonomik kayıpların ortaya çıkardığını ve sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

 

Önümüzdeki 20 Yıl İçinde Kanser Vakası Sayısı 12 Milyonu Bulacak
Bodakçi açıklamasında: "Kanser, kontrolsüz çoğalan hücrelerin normal işlevi olan hücrelere saldırması sonucunda oluşan ve günümüzde yaklaşık 200'den fazla türü olduğu bilinen bir hastalıktır. 2000'li yılların başında dünyada yılda 6 milyon insan kansere yakalanırken bu sayı önümüzdeki yirmi yıl içinde 12 milyona yaklaşacaktır. Kanserin hızla artışında, yaşlı nüfusun toplumdaki yüzdesinin artışı, sigara tüketiminin hızla yükselişi, yanlış beslenme ve bazı enfeksiyonların rolü vardır. Özellikle sigara, halen kanserden ölümlerin %30'undan sorumludur" şeklinde konuştu.

 

Günlük Tuz Kullanımı 6 Gramı Geçmemeli
Kanserin hızla artışına neden olan unsurları sıralayan Dr. Bodakçi, alkol kullanılmaması, uzun süreli ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalınmaması, aşırı dozda röntgen ışığına maruz kalınmaması, hava kirliliği, radyasyon ve tuz kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini günlük tuz alımımızın 6 gramı geçmemesini vurguladı.

 

Açıklamanın devamında, akciğer, mide, karaciğer, kalın barsak ve meme kanserleri en sık ölüme neden olan kanser türleri olduğu, Türkiye'de bir yıl içinde ortaya çıkan yeni kanser vakalarının sıralamasında erkeklerde akciğer ve solunum yolu kanserlerin birinci, mide kanserinin ikinci olduğu; kadınlarda ise meme kanserinin birinci, kalın barsak kanserinin ikinci sırada yer aldığı vurgulandı.

 

2012 Yılı 'Kadın Kanserleri Yılı' İlan Edildi
Batman İl Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi son olarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu kaydetti. Meme Kanserinin yanı sıra rahim ağzı kanserinin ve yumurtalık kanseri gibi diğer genital kanserlerin de kadınlarda en sık görülen 10 kanser hastalığı arasında yer aldığını belirtti.

 

Bodakçi: "Bu nedenle 2012 yılı içerisinde yürüteceğimiz farkındalık ve eğitim programları ile tarama programlarında kadınlarda görülen genital kanserler konusuna ağırlık verilecektir. Yalnız Türkiye'de değil dünyada da Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerdir. Günümüzde tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı çalışmalar yapılmaktadır.
Kanserle mücadele konusunda KETEM'lerin (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) kurulması, çeşitli tarama programlarının ve eğitim çalışmalarının yapılması kanserle mücadele konusunda verimlilikleri arttırmaktadır. Kanserde erken teşhisin önemini arttırmak amacıyla ebe ve hemşireler yıl boyunca ev ziyaretleri yapmakta ve kanser konusunda bilgilendirme yapmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki, "Kanser Önlenebilir bir Hastalıktır" ve "Kanserle savaşta; Erken Teşhis, hayat kurtarır" ifadelerini kaydetti.

 

Kanser haftası nedeniyle Batman merkez ve ilçelerinde bulunan hastanelerde standlar kurularak hastalara kanserin nedenleri ve belirtileri hakkında bilgilendirilme yapılacağı öğrenildi.(Halid Coşkun-İLKHA)