HABER MERKEZİ
Suriye'de Baas rejimi ve destekçisi Rusya`nın başkent Şam'da abluka altında tuttuğu Doğu Guta'nın Arbin beldesinde bir sığınağa düzenlenen saldırıda, 37 sivil yanarak hayatını kaybetti. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinin sosyal medya hesaplarından paylaştıkları açıklamaya göre, Doğu Guta'nın Arbin beldesinde sivillerin saklandığı bir sığınağa savaş uçakları yakıcı "napalm" bombası saldırısı düzenledi.
37 SİVİL YANARAK CAN VERDİ
Saldırı sonucu ilk belirlemelere göre çoğu kadın ve çocuk olmak üzere toplam 37 sivil yanarak yaşamını yitirdi. Rejim ve Rusya'nın şiddetli hava saldırıları nedeniyle bölgedeki siviller sığınaklardan dışarı çıkamıyor. Rejim ve destekçileri, Doğu Guta'yı tamamen ele geçirmek için 19 Şubat'tan itibaren saldırılarını yoğunlaştırmış, 3 Mart'ta kara operasyonu başlatmıştı.
SON 1 HAFTADA 200'DEN FAZLA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ
Bölgeye yönelik son 1 haftalık saldırılarda ölen sivil sayısı 200`ü geçti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), 24 Şubat'ta aldığı kararla başta Doğu Guta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesini istemişti. "Gecikmeksizin" hayata geçirilmesine hükmedilen ateşkesin nasıl başlayacağı belirsiz kalmıştı. Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat'ta ateşkesin her gün 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) saatlerinde geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip, rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.
BM: DOĞU GUTA'DA SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu geçen hafta, rejimin, Doğu Guta'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmak, halkı açlığa sürüklemek ve tıbbi tahliyeleri engellemek gibi bir dizi fiille savaş suçu işlediğini duyurmuştu. Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyordu. Baas güçlerinin Doğu Guta'da bazı bölgeleri ele geçirmesiyle on binlerce kişinin rejim bölgesine göç ederken, akıbetleri bilinmiyor.
NAPALM BOMBASI
Uluslararası anlaşmalara göre kullanılması yasak bir bombadır; ama Rus güçleri tarafından Suriye`de sıkça kullanılmaktadır. Yoğunlaştırılmış benzinden yapılan bir çeşit bombadır. Napalm bombasının adı, bu bombanın içinde bulunan “naptenik asit”in ilk hecesi olan “nap” ile Hindistan cevizinden elde edilen ve napalm bombasının içindeki benzine karıştırılan yağlı asitlere verilen “palm” adının birleştirilmesiyle türetilmiştir.
Napalm bombası, havadan her hangi bir yere atılınca derhal patlar, etrafta bulunan şeyleri tutuşturur, yanmakta olan napalm maddesini geniş bir yöreye yayar. Napalm maddesinin, her değdiği maddeye yapışmak, onu derhal tutuşturmak gibi bir özelliği vardır. II. Dünya Savaşı`nda, Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı sırasında bu bomba çok kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı`nda napalm bombası ile birçok şehirler yakılıp ortadan kaldırılmış; Kore Savaşı`nda ise napalm bombasının etkisi ile binlerce insan yanık yaralarından, dumanların yol açtığı boğulmalardan ölmüşlerdir. Uzun yıllar Amerikan vahşetine sahne olan Vietnam Savaşı ise daha vahim sonuçlar doğurmuştur. Amerikan ordusunun isteği ile Napalm bombası üreten firma bu bombanın etkisi daha da arttırılmış bir versiyonunu Amerikan ordusuna teslim etmiş ve özellikle sivil halk üzerinde korkunç etkilere neden olmuştur.