Çetin, önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakası tespit edileceğini ve 17 milyon kişinin hastalığının ölümle sonuçlanacağının tahmin edildiği uyarısında bulundu.

Turgay Çetin, 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle yaptığı basın açıklamasında; kanserin, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adı olduğunu ifade etti. Çetin, kanserin, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Çetin, "Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakası tespit edileceği ve 17 milyon kişinin ölümle sonuçlanacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Kanserin, dünyadaki en önemli sağlık problemlerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Çetin, "Görülme ve ölüm hızında belirgin bir artış gözlenmektedir. Kanser, hem dünyada hem ülkemizde yüzde 22`lik oran ile kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedenidir. Kanser verileri incelendiğinde, kanser hastalığının önemli bir halk sağlığı problemi olduğu görülmektedir." diye ifade etti.

Türkiye`de de kanserle mücadelenin öneminin gittikçe arttığını kaydeden Çetin, hastalıkta erken tanının, kanserle mücadelenin temel ilkelerinden biri olduğunu söyledi. Çetin, şöyle dedi: "Günümüzde bazı kanserlerden korunmak mümkün olup bir çok kanser türü de tedavi edilebilir hastalıklar arasındadır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)`ne kanser hastalığının ortaya çıkışının önlenebildiği, tarama programları ile çok erken dönemlerde teşhis edilmesi ve erken tedavinin yaşam kalitesine katkıda bulunduğu gözönünde bulundurulmalı ve düzenli olarak kontrol yaptırılmalıdır. Unutmayalım ki kanserde erken teşhis hayat kurtarır."