Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu tarafından "yeryüzünün mazlum coğrafyaları" temalı fotoğraf sergisi açıldı.

Halepçe, Halep, Filistin, Saraybosna ve Ukrayna gibi birçok yerde yaşanan katliamlara ilişkin fotoğraflara yer verilen sergide, zulüm ve katliamlar anlatılarak, dünya mazlumlarına dikkat çekildi.

Sergi hakkında açıklamalarda bulunan Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğunun akademik danışmanı MŞÜ Öğretim Görevlisi Hatip Erdoğmuş, farklı coğrafyalarda yaşanan mazlumiyetleri öğrencilere duyurarak, Türkiye dışında yaşanan zulümlere dikkat çekmeyi ve bu acılara ilişkin empati kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Erdoğmuş, "Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu olarak yeryüzünde yaşanan mazlumiyetleri ifade eden bir fotoğraf sergisi açtık. Yeryüzüne baktığımız zaman çoğunlukla Müslümanların yaşamış olduğu coğrafyalarda mazlumiyetlerin, savaşların ve açlığın yaşandığını görüyoruz. Öğrencilerimizin, yaşamış olduğu bu coğrafyanın dışında da farklı hayatların olduğunu, bundan daha kötü yaşamların olduğunu ve kendi din kardeşlerinin ne hallerde ve ne tür koşullarda yaşadığını anlamaları ve görmeleri için böyle bir sergiyi açtık. Biz sergimizde Halepçe'den Saraybosna'ya, Filistin'de yaşanmış ve hâlâ yaşanan katliamlara, Suriye'de, Orta Afrika'da ve Ukrayna'da yaşanmış mazlumiyetleri burada dile getirmeye çalışıyoruz. Tabi, mazlumiyetler deyince sadece Müslüman coğrafyalarda yaşananlar değil, yeryüzünde zulme uğrayan her insan bizim için mazlumdur. Bundan dolayı sergimizde özellikle Ukrayna'dan da kareler var. Orta Afrika'da çoğunluğu Hristiyan olan coğrafyalardan da kareler görebilirsiniz. Öğrencilerimizin birçoğu aslında bunlardan bihaberdir. Sergimizde bazı istatistiki bilgiler de var. Bunları gördüklerinde olayların nasıl meydana geldiğini görüyorlar. Hafızalarda canlı kalması ve bunların farkında olmaları için bu etkinliği düzenledik." dedi.

"Empati kurmayı öğrenmemiz gerekir"

Öğrencilerin, zulüm gören din kardeşleriyle empati kurmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğmuş, şunları söyledi:

"Aslında bizim yaşadığımız coğrafyada pek bir sıkıntı yok. Bizim coğrafyamız dışında yaşayan insanların ne tür sıkıntılar çektiklerini görmeleri ve bunlardan ibret almaları, ders çıkarmaları açısından oldukça önemlidir. Yine yeryüzünde bu sıkıntılara maruz kalan birçok insanın Müslüman olduklarını ve kendi din kardeşleri olduklarını görmeleri en azından onlarla bir empati kurmayı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Yarın bizim de başımıza gelebilir. Bugünden empati kurmayı öğrenmemiz gerekir."

"Mağdur olan bütün insanlık adına bu sergiyi açmamız gerektiğini düşündük"

Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu üyelerinden Fatma Yıldız, farkındalık oluşturmak istediklerini anlatarak, "Hayırda Buluşanlar Öğrenci Topluluğu olarak, günümüzde yaşanan savaşlarda mağdur olan çocuklar, kadınlar ve yetimler adına bir farkındalık oluşturmak için bu sergiyi açmış bulunmaktayız. Şu anda bütün İslam ülkelerinde savaşlar var. Yaşanan bu mağduriyetler 5-10 dakikalık bir haberle geçiştiriliyor. Bu konuda bir farkındalık oluşturmak istedik. Burada çocuklar, kadınlar ve yetim kalan insanlar var. Bizlerin, bir peygamber ahlakıyla bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Yetimlerimize, kadınlarımıza ve oralarda mağdur olan bütün insanlık adına bu sergiyi açmamız gerektiğini düşündük." ifadelerini kullandı.

"Mazlumun dini, dili, ırkı yoktur"

Üye ve gönüllüleriyle sergiyi gezen İlim ve Fikir Topluluğu Başkanı Mehmet Özdemir ise mazlumun dini, dili ve ırkı olmadığını, zulüm kümden gelirse gelsin mazlumun yanında olduklarını söyledi. Özdemir, "Gerçekten güzel bir etkinlik yapmışlar. Allah onlardan razı olsun. Çünkü yeryüzünde mazlumların sesini bir nebze de olsa duyurmaya çalışmaları bizim için umut vericidir. İlim ve Fikir Topluluğu olarak, kardeşlerimizin yapmış olduğu etkinliği desteklemek için onların yanındayız. Gerçekten mazlumun dini, dili, ırkı yoktur. Mazlum ister Müslüman olsun ister Yahudi olsun ister farklı bir ırktan olsun mazlumdur. Zulüm kime yapılırsa yapılsın biz mazlumların yanındayız. Çünkü Peygamber Efendimizin dediği gibi, zulmün karşısında susan dilsiz şeytandır. Bu hadis-i şerifi kendimize düstur edinerek bu etkinliklere katılmamız bizim için önemlidir." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)