Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, "18-24 Mart Yaşlılar Haftası" dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

Yaşlanmayla birlikte vücuttaki bütün sistemlerde farklı derecelerde değişiklikler ve fonksiyonlarında azalma görüldüğünü belirten Erdinçler, bunlardan birinin de bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin sayısının ve etkinliklerinin azalması olduğunu kaydetti.

Erdinçler, "Bu değişiklikler sonucu yaşlılar, bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı daha hassas hale gelir. Yakalanılan enfeksiyonlar daha ciddi seyreder ve uygulanan tedaviye daha zor yanıt verilir. Yaşlılara uygulanan aşıların koruyuculuğu da gençlere göre daha düşüktür. Bağışıklık sistemindeki yaşlanma nedeniyle otoimmün hastalıkların ve kötü huylu tümörlerin de görülme sıklığı artar." dedi.

Yaşlılık döneminde sağlığın ve dinçliğin korunması için Erdinçler, yeterli ve dengeli beslenmeye, fiziksel aktiviteye, akıl ve ruh sağlığı ile kazaların önlenmesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşlıların enfeksiyon hastalıklarına daha duyarlı olduklarına vurgu yapan Erdinçler, "Tedaviye cevap daha az ve iyileşme daha yavaştır. Grip ve zatürre gibi aşı ile önlenebilen hastalıklar için yapılan aşılamalar ölüm ve hastalık riskini azaltır. Yaşlılar da pek çok enfeksiyon hastalığından aşılamayla korunabilir. Bu nedenle aşılama çocukluk döneminde olduğu kadar erişkin ve yaşlılar için de önemlidir. Özellikle 65 yaş ve üstündeki tüm bireyler ve ayrıca 18-64 yaş arasında diyabet, kronik kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, kronik böbrek yetmezliği, bağışıklık yetmezliği olanlar risk grubundadır ve aşılanmaları elzemdir. Erişkinlerde önerilen tüm aşılar ise grip, zatürre, tetanos, difteri ve boğmaca, Hepatit A ve B, zona, HPV, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, meningokok aşılarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)