Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Moritanyalı Yazar Muhammed Muhtar ve tüccar Abdülhakim, gazetemize yaptıkları ziyarette Moritanya ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Ülkelerinin siyasi, sosyal ve kültürel durumu hakkında bize açıklamalarda bulunan Moritanyalı misafirlerimiz, ülkelerinin askeri darbelerden çok çektiğini belirttiler. Yazar Muhammed Muhtar, ülkelerinde şuan belli bir istikrar bulunduğunu belirtti. Geçmişte yaşanan askeri darbelerden dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Muhtar, “Moritanya`da çok fazla askeri darbe oluyor. Sömürgeci Fransa süregelen darbelerin başını çekmiştir. Moritanya`nın kendi iradesiyle ayakta kalmasına izin vermiyor. Doğal kaynaklarımızın millileştirilmesine izin vermiyor. Ne zaman kalkınmaya yönelik bir girişim olursa Fransa bunu engellemeye çalışıyor. Moritanya halkının yüzde yüzü Müslüman ve Kur`an hafızları oldukça fazla. İslam içselleşmiş ve halkta geniş bir yer edinmiş.” dedi.

“İSLAM`I ASIL KAYNAĞINDAN ÖĞRENİYORUZ”

İslam`ın ameli olarak uygulanmasında hiçbir sorun yaşanmadığını dile getiren Moritanyalı yazar, “Ana dilimiz zaten Arapça ve Arabız. Asıl kaynaktan öğreniyoruz ve amel etmeye çalışıyoruz. Bu avantajlardan dolayı Moritanya`da İslami anlamda huzurlu bir ortam mevcuttur. Doğal kaynak olarak zengin olsak da maalesef bunu değerlendirmede çok iyi değiliz. Dolasıyla bunu değerlendirebilmek için gelişmeye ihtiyaç var. Devlet erkanında daha ciddi, sistemli çalışmaya ve halkın refah düzeyinin iyileştirilmesi gerekiyor. Yönetimimiz biraz halktan kopuk. Islah partisi İslami harerketi temsilen mecliste ve ana muhalefet olarak görevini ifa ediyor. Moritanya`da darbeler dışında çok ciddi bir sorun aklıma gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

“MORİTANYA`NIN İSRAİL İLE HİÇBİR DİPLOMATİK İLİŞKİSİ YOK”

Fransa`nın Moritanya`da yaptığı insanlık dışı sömürge faaliyetlerinin unutulmadığını belirten Muhtar, “Sömürgeci Avrupa`ya karşı halkımız ciddi bir tepkiye sahip. Özellikle Fransa`nın yaptıkları hafızalara kazınmıştır. Bunlar elbette unutulmayacak ve belki bir gün hesabı sorulacak. Yine İslam ümmetinin sorunlarıyla çok ilgiliyiz. Mescid-i Aksa sorunu bizim içimizde bir dert. Mesela Moritanya israil ile hiçbir diplomatik ilişki içerisinde değil. Devlet halktan çekindiği için bunu yapamıyor. Kardeşliğimizin gelişmesi gerekiyor. Hassaten Türkiye`den daha çok ilgi ve alaka bekliyoruz. Biz çok umutluyuz. Sıkıntılı süreç moralimizi bozmamalı.” şeklinde konuştu.

“MORİTANYA`DA AİLE VE AKRABA BAĞLARI GÜÇLÜDÜR”

Moritanya`da ticaretle uğraşıp zaman zaman Türkiye`ye gelen tüccar Abdulhakim ise, Moritanya`da sosyal yaşamın istenilen seviyede olduğunu belirtti. Moritanya`da evliliğin zor olmadığını ifade eden tüccar Abdulhakim, “Moritanya`da Aile ve akraba bağları güçlüdür. Darbeyle başa gelen yönetimle ilgili bazı rahatsızlıklarımız var. Daha iyi olabileceklerine inanıyoruz. Halkın iradesinin hakim kılınmasını ve sömürgecilikten kurtulup artık Moritanya`nın kendi kendisini yönetmesini bekliyoruz, arzu ediyoruz. Halk arasında çok iyi bir dayanışma var. Hatta İslam kardeşliğine binaen civar ülkelerle ilişkiler çok iyi özellikle Senegal ile bir olmuşuz neredeyse. Ümmet için hassasiyetlerimiz daima ön plandadır. Türkiye`de bize gösterilen ilgiden çok memnun kaldık. Burada kardeşlerimiz arasında kendimizi evimizde gibi hissettik.” ifadelerini kullanarak Türkiye`yi çok sevdiklerini sözlerine ekledi.

MORİTANYA İSLAM CUMHURİYETİ

Moritanya ya da resmî adıyla Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan bir ülkedir. Başkenti Novakşot. 1 milyon 30 bin kilometrekareden oluşan yüz ölçümüne sahip. Nüfusu 4 milyon 301 bin. Devlet başkanı askeri darbeyle iş başına gelen Muhammed Veled Abdül Aziz. Para birimi, Ugiya. Resmi dili ise Arapça.