Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİSİAD) ile Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP) ortaklığıyla, 70 firmanın katıldığı 8'inci Ortadoğu İnşaat Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı.
Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle fuarın ilgi görmediğini söyleyen firma yetkilileri, ekonomik problemlerin çözülmediğini belirttiler.
Satış ve Pazarlama Müdürü Lokman Oral, "Sektöre iki marka adına giriş yaptık. 6 yıldır bu sektördeyiz. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İç ve dış piyasa olmak üzere faaliyetlerimize devam ediyoruz. 13 ülkeye ihracat yapıyoruz. Satın aldığımız tüm ürünleri kendimiz yurt dışında ithal ederek en iyi şekilde kalitemizi yürütmeye çalışıyoruz. Bundan önce İstanbul'da TÜYAP'ta bulunduk. Oradan buraya geldik. Buradaki yoğunluğu orayla karşılaştırdığımız da müşteri olmadığı ön görüyoruz. Bu konuda TÜYAP ve Ticaret ve Sanayi Odasının dışardan ziyaretçi getirmesini yetersiz buluyoruz. Kendi müşterilerimiz var onlarla ilgileniyoruz. Talep sanki olumsuz gibi gidecektir." dedi.
Bir başka firma yetkilisi Muhammed Seyit Genç, ise şunları söyledi:
"Bölgede değişik sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle siyasi konularda bölgenin sahipsizliği, merkezi hükümetin bölgeye karşı terör bağlantılı meseleleri bahane ederek ekonomik birçok problem ya da çözümlerde biraz geri kaldığını hepimiz düşünüyoruz. 5 yıla yakındır bölgede inşaat fuarı yapılmıyor. Ekonomik olarak değerlendirilebilir, yalnız fuar koordinasyonunu sağlayan TÜYAP yetkilileri özellikle Diyarbakır Ticaret Sanayi Oda Başkanlığı bu konuda ellerinde geleni yapıyorlar. Yalnız siyasi meseleler ekonomiye çok büyük darbe vuruyor. Ülkemizin 30 Milyar Dolar cirosunu düşündüğümüzde büyük bir pastanın herkese dağıtıldığı bir gerçektir. Kerkük olayları Kürdistan'da yapılan Referanduma Türkiye Cumhuriyeti'nin bakış acısını eksileri bölge ekonomisini çok derin etkiledi." (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA)