Bingöl'de yerel ve ulusal basınla bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

"2017 yılını yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme ile kapatacağız"

Konuşmasına ekonomiye dair verilerle başlayan Bakan Yılmaz, "TÜİK bu ayın 29'unda 4'üncü çeyrekle ilgili rakamları paylaşacak.  İlk 3 çeyrekte yüzde 7,4 büyüme kaydedildi. Dördüncü çeyrek rakamlarıyla, 2017 yılını muhtemelen yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme ile kapatmış olacağız." İfadelerini kullandı.

Çalışma hayatında 1 milyon 448 bin yeni istihdam oluşturulduğunu ifade eden Yılmaz "Bu gerçekten müthiş bir rakam. Bu kadar aileye yeni gelir imkânı sağlandı demek, sosyal hayat, ekonomik hayat, bu ölçüde etkilendi demek.  Hani bazıları soruyorlar ya, 'Büyüme oldu da ne oldu?' diye.  İşte büyüme 1 milyon 448 bin yeni istihdam oluşturdu.  Bu da gerçekten çok sevindirici bir rakam. Diğer taraftan ihracatımız geçen yıl 157 milyar doları aştı. Bu yılın şubat ayı itibariyle 12 ay geriye gittiğinizde şubatta 160 milyar dolara yaklaştı. İhracatın bir önceki yıl 143 milyar dolar olduğunu düşünürseniz, 143 milyardan 157 milyar dolara yükselen bir ihracat var.  Diğer taraftan bütçemizle ilgili de yine yıl sonunda olumlu rakamlar çıktı. Türkiye 2017'de mali alanını akıllıca kullandı. Yılın ilk yarısının ilk çeyreğinde hükümetimizin aldığı tedbirler, ilan ettiği paketler, ekonomiyi canlandırdı. Bunun için bütçemizden bir miktar destek sağlandı. Diğer taraftan büyüme ile birlikte kamunun gelirleri arttı. Sağlanan büyüme, kamunun gelirlerini arttırdı. Dolayısıyla bütçe açığımızda son derece makul bir düzeyde kaldı. Henüz milli gelir ilan edilmedi ama tahminlere göre bütçe açığımızın milli gelirimize oranı 2017 yılında yüzde 1,5 civarında gerçekleşti. Bunun yüzde 2 olacağı tahmin ediliyordu. Tahminlerden çok daha iyi bir noktada gerçekleşti." dedi.

G-20 de en yüksek büyümeyi Türkiye ekonomisinin sağladığını dile getiren Yılmaz, "G-20 dediğimiz, dünya ekonomisinin yüzde 85'i aşağı yukarı. Burada ilk sırayı alan Türkiye ekonomisi oldu, bununla da iftihar ediyoruz. 2016'da yaşanan hain darbe girişiminin ardından böyle bir performans gösterilmesi ayrıca takdire şayan." diye konuştu.

"Emperyalist güçler menfaatleri doğrultusunda toplumları birbiriyle çatıştırıyor"

Türkiye'nin Afrin'e yönelik harekâtına da değinen Yılmaz şunları kaydetti: "Bizim oradan çekilmemiz yönünde tavsiyelerde bulunanlar var. Onlara da Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz şunu soruyoruz: Yıllardır, on yıllardır bu coğrafyalarda ne işiniz vardı? 'Niçin siz çıkıp gitmiyorsunuz?' diye soruyoruz. Afganistan'da, Ortadoğu'da şu gerçeği hep birlikte görüyoruz.  Burada birtakım amaçları olan güçler, uluslararası güç odakları, kendilerince bu coğrafyaya, bu coğrafyada yaşayan insanların iradelerinin dışında karar vermeye çalışıyorlar. Kendi menfaatleri doğrultusunda bu toplumları birbiriyle çatıştırmaya gayret ediyorlar. Etnik ve mezhebi çatışmaların fitilini ateşleme gayreti içindeler, biz bunun bölgede bir hayır getirmeyeceğine inanıyoruz. Biz aksine kardeşliğin güçlendiği, huzurun güçlendiği bir ortamı arzu ediyoruz. Binlerce kilometre uzaktan gelip bu topraklarda bayrakların dalgalanmasını istemiyoruz, İnşallah eninde sonunda bu bölgede yaşayan insanlar kendi geleceklerini inşa edecekler.  Kardeşliklerini inşa edecekler.  Bu güçlerin bizi birbirimize hasım hale getirmesine de müsaade etmeyeceğiz İnşallah. Özellikle de bu etnik ve mezhebi çekişmelere hiçbir şekilde girmeden çok daha farklı bir anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Avrupa'da, batıda sınırları kaldırmaya çalışanlar, bu ülkeler arasında insanlar serbest dolaşsın, sermaye serbest dolaşsın, ticaret serbest olsun diyenler, sıra Ortadoğu'ya gelince Ortadoğu'da daha fazla böl, parçala yönet politikaları izliyorlar. Bu konuda da çok uyanık olmamız gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum."

"2018 yılı yatırım yılı olacak"

2018 yılının yatırım yılı olacağını aktaran Yılmaz, "Burada iki büyük teşvik politikasının devreye girmesini bekliyoruz.  Bir tanesi büyük yatırım teşvikleri dediğimiz teşvikler. Süper teşvik denen bu ilk paket konusunda ekonomi bakanlığımız hazırlık yapıyor. Ayrıca güçlendirilmiş 6'ncı bölge teşvikleri dediğimiz 23 ili kapsayan bir program var, o da yine bu dönem devreye girecek. Özel sektörde kapasite kullanım oranlarının da çok yükseldiğini düşünürseniz artık ilave kapasiteler oluşturma zamanını yakalamış durumdayız.  Buda yatırımlarımıza güç verecek.  Yani özetleyecek olursak; Dış talep iyi, iç talep iyi,  yatırımlar iyi. Dolayısıyla bu üç kanaldan büyümemize destek gelecek.  Dış talebin katkısı olacak büyümeye, iç talebin katkısı olacak, yatırımların katkısı olacak.  Bu üç katkıyla inşallah ekonomik büyümeye, yüksek oranda büyümeye ve istihdam üretmeye devam edecek." şeklinde konuştu. (İLKHA)