Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, içinde bulunduğu İnsan Hakları İnceleme Komisyonun alt komisyonu olan Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyonu tarafından 1-2 Mart 2018 tarihlerinde, Şanlıurfa 1 Nolu T Tipi, Şanlıurfa 2 Nolu T Tipi, Siverek T Tipi ve Hilvan cezaevlerine gerçekleştirdiği ziyaret sonucunda ilgili cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine yönelik tutuklu ve hükümlülerin aktarımları üzerinden açıklamalarda bulundu.
Cezaevlerinde uzun süredir ağır insan hakkı ihlalleri ve insan onuruna aykırı uygulamalar yaşandığına dikkat çeken Yiğitalp, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra pek çok kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğini ve etkilenmeye de devam ettiğini belirtti.
"Kötü muameleden geri adım atılmamış, bu politikalardan vazgeçilmemiştir"
Yiğitalp, "OHAL ile birlikte cezaevi yönetmelikleri ile verilen sınırsız yetkiler, ne yazık ki cezaevi yönetimlerinde kişisel, keyfi tutumların gelişmesine de kaynaklık sağlamıştır. Tutuklu ve hükümlülere yönelik uygulanan kötü muamele ve hak ihlalleri meclis gündemine de gelip basına yansıdığı ve kamuoyu tepkisi ile karşılandığı halde tutuklu ve hükümlülere uygulanan bu muameleden geri adım atılmamış, bu politikalardan vazgeçilmemiştir." dedi.
"Her 4 cezaevinde de hasta tutsakların sevkleri ya geç yapıldığı ya da hiç yapılmadığı aktarılmıştır"
Yiğitalp, "Ziyaret sonucunda ilgili cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine yönelik tutuklu ve hükümlülerin aktarımları üzerinden her 4 cezaevinde de hasta tutsakların sevkleri ya geç yapıldığı ya da hiç yapılmadığı, tutuklu ve hükümlülere kelepçeli tedavi dayatıldığı, kitap kısıtlamasının olduğu, mektupların verilmediği, çıplak arama dayatıldığı, kadınların kişisel ihtiyaçları karşılanmadığı, çocuklu anneler var ve çocuğun ihtiyaçları giderilmemektedir. Yemekler hijyenik olmadığı bilgileri aktarılmıştır." ifadelerini kullandı.
Cezaevlerinde yapmış oldukları gözlemler ve kurum yöneticilerinin aktarımlarından da hareketle bu cezaevlerinde kapasitenin üstünde kişinin kaldığının görüldüğünü söyleyen Yiğitalp, tutuklu ve hükümlülerin 15 günde bir telefon görüşmesi yaparken, 2 ayda bir açık görüşler gerçekleştirildiğini kaydetti.
Yiğitalp, ayrıca adli tutukluların bulunduğu tutukluların yüzde 60'a yakınının uyuşturucu kullanımı veya satıcılığından kaldığını sözlerine ekledi. (İLKHA)