TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yıllardır cep telefonu ve radyasyon ilişkisi ile bu durumun insan sağlığına zararları araştırılıyor fakat ne yazık ki bu konuda ciddi bir rapor henüz bulunmuyor.

Mobil iletişimde radyo frekanslarının radyasyon yaydığı biliniyor. Bu, bir tür iyonlaştırıcı olmayan radyasyon. X ışınları, kızıl ötesi ve gamma ışınları tarafından yayılan ve DNA'nın yapısını değiştiren iyonlaştırıcı radyasyona göre etkisi daha az. Ancak insan vücuduna etkisi de tam olarak bilinmiyor.

Etrafımızda birçok radyo frekansı bulunuyor. FM radyo dalgaları, mikrodalgalar, ısı ve ışık bunlardan bazıları. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon doğrudan, DNA hücrelerine hasar verip kansere neden olacak kadar enerji taşımıyor.

CEP TELEFONLARI BEYİN TÜMÖRÜ VE BOYUN İLE BAŞ BÖLGESİNDE DİĞER TÜMÖRLERİN GELİŞME RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Ancak ABD Kanser Topluluğu'nun (ACS) web sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.

Yüksek seviyelere çıktığında radyo frekans dalgaları dokuların ısınmasına neden oluyor. Mikrodalga fırınların nasıl yiyecekleri ısıttığına bakarak bunu söyleyebilirsiniz. Cep telefonlarından yayılan enerji vücutta dokuların ısınmasına neden olacak kadar yüksek olmasa da ACS, dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Radyasyonun sağlığa zararını ölçmek için bilim insanları özgül emilim oranı (SAR) değerine bakıyor. Bu cep telefonu kullanımı sırasında vücuda ne kadar radyo frekansının nüfuz ettiğini hesaplamak için kullanılan bir değer.

ÇOĞU TELEFONUN SAR DEĞERİ YÜKSEK

SAR değeri her cep telefonu modeline göre değişiyor. Üreticiler telefonların azami SAR değerini açıklamak zorunda.

Bu bilgi üretici firmaların web sitelerinde ya da kullanım kılavuzlarında yer alıyor.

Alman Radyasyondan Korunma Federal Bürosu (BfS) en fazla radyasyon yayan cep telefonlarının listesini oluşturdu. Telefonlarda güvenli bir SAR limitinin ne olması gerektiğini ortaya koyan bir çalışma yok. Alman hükümetine bağlı Der Blaue Engel'in çevre standartlarına göre verdiği güvenilir limit kilogram başına SAR seviyesinin 0.60 watt olması gerektiği yönünde.

Çoğu telefon bu seviyenin üstünde.

RADYASYONA MARUZ KALMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Radyo frekanslarının en yüksek olduğu yer telefonun anteninin bulunduğu kısımdır.

Modern telefonlarda antenler cihazın içine gömülüyor. Siz telefondan uzaklaştıkça dalgaların enerjisi de azalıyor. Çoğu kullanıcı telefonu kullanırken yanağına götürüyor.

ACS'ye göre anten baş kısmına ne kadar yakın olursa radyo frekansı enerjisine maruz kalma yoğunluğu da artıyor.

TAVSİYELER

*Telefonda geçirdiğiniz zamanı azaltın.

*Ahize modunu ya da eller serbest modunu kullanın ve cihazı baş kısmından uzak tutun.

*Mümkünse telefonu çekim gücünün en yüksek olduğu durumlarda kullanın.

*Sinyal gücü azaldıkça telefon daha iyi bir sinyal için daha fazla enerji harcar.

* SAR değeri düşük telefonları tercih edin.