Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş ve İLKHA Mardin Temsilcisi Mehmet Salih Keskin, lise öğrencilerine yönelik verdikleri seminerde gazetecilik mesleğini anlattı.

Mardin İMKB Sosyal Bilimler Lisesi'nin konferans salonunda düzenlenen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Seminer, okul müdürü Abdüsselam Demir'in açılış konuşması ile başladı. 

Öğretmenlerin de katıldığı seminerde, mesleğin önemine dikkat çeken gazeteciler, öğrencilere özellikle kitap, dergi, gazete okumaları yönünde çeşitli tavsiyelerde bulundular.

Mesleğin zorlukları konusundaki bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktaran gazeteciler, gazeteciliğin fedakârlık gerektiren bir meslek olduğuna vurgu yaparak, çeşitli örnekler verdiler.

İlk olarak söz alan Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş, kendisinin Silopi'de öğretmenlik yaptığı sırada basınla tanıştığını ve daha sonra öğretmenliği bırakarak gazetecilik mesleğine başladığını söyledi.

15 yıldır Mardin'de gazetecilik yaptığını söyleyen Güneş, "Gazetecilikte kesinlikle özel hayat anlamında, yani çocuklarımla vakit geçireceğim, hobilerim var, hafta sonunu ailemle geçireceğim diye plan yapamazsınız. Çünkü gazetecilikte zaman mefhumu diye bir şey yok. Gecenin 03.00'de bir haber geldiğinde, örneğin bir kaza olmuş... Gitmeme durumumuz olamaz. Bir şekilde oraya gidecek ve o haberi yapacaksınız. Tabi sosyal medyanın kurulmasıyla yazılı veya görsel basın kendi özelliğini kaybetti ve her şey artık telefonda bitiyor. Telefon hem kameranın hem de fotoğraf makinesinin yerini tutuyor. Artık bir telefon ile ulusal bir televizyona canlı olarak bağlanabiliyorsunuz.  Sizlerden okumanızı tavsiye edeceğim. Okuyan insanda başarı oranının yükseldiği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Bir de tabi ilk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarıyız."  dedi.

Yaklaşık 25 yıldır gazetecilik mesleğinin içinde olduğunu söyleyen Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü de şunları söyledi:

"Gazetecilik, çok heyecan veren bir meslek olarak görülür ve öyledir. Her mesleğin olduğu gibi gazetecilik mesleğinin zor tarafları vardır. Az önce Nezir Bey çok güzel örnekler verdi; gecenin 03.00'ü bile olsa bir haber varsa mutlaka oraya gidip o haberi yapmak zorundasınız. Şu an Afrin sınırında çatışmalar devam ederken, orada bulunan gazetecilerin çektiği görüntüleri siz evlerinizde izliyorsunuz. Gazetecilik yeri gelir milletin avukatlığını yapar. Yeri gelir, karar veren bir savcı niteliği taşır ve yeri gelir kalem kırar. Aslında bir şey yolunda gitmiyorsa haberdir. Ama sadece yolunda gitmeyen değil yolunda giden bir şey varsa da haberdir. Gazeteci, yaşadığı toplumun bir anlamda vicdanıdır, vicdanı gibi hareket etmelidir. Toplumun hissiyatına birebir kulak vermek, sıkıntıları görebilecek, mutluluğu ve sinerjiyi yayabilecek karakterde ve birikimde olmalıdır."

İLKHA Mardin Temsilcisi Mehmet Salih Keskin ise ajans muhabirliği hakkında bilgiler öğrencilere anlattı. Haber ajansının televizyon, gazete, radyo, dergi ve haber siteleri gibi kitle iletişim araçlarına haber servis eden medya kuruluşları olduğunu ifade eden Keskin, haber ajanslarının her gün yüzlerce abonesine haber servis ettiğini söyledi.

Keskin, "Televizyonlarda geçen ya da gazetelerde yayımlanan haberlerin çoğunluğu haber ajansları tarafından servis edilen haberlerdir. TV kanallarında haberleri izlediğiniz vakit muhakkak sol ve sağ üst köşede bir ajansın logosunu görürsünüz." dedi.

Gazeteci adaylarına çeşitli tavsiyelerde bulunan Keskin, "İyi bir metin yazarı olabilmek için veya iyi bir öğretmen, doktor, mühendis olabilmek için bol bol kitap okuyun." diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)