Bağımlılıkla mücadelenin geniş bir kapsamda ele alınması gerektiğine vurgu yapan Yeşil Yıldız Bağımlılıklar Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, madde ve tütün bağımlılığından önce kumar bağımlılığının ele alınması gerektiğini söyledi.

Kumar bağımlılığının çok ciddi bir sorun olduğunu fakat birçok STK'nın kumar bağımlılığı noktasında yeterince çalışma yürütmediğine dikkat çeken Öger, STK'ların kumar bağımlılığı ile mücadele etmemesinin bir sebebi de devletin kumarı kendi eliyle oynatması olduğuna işaret etti.

Bağımlılıkla mücadelenin çok geniş bir kapsam olduğunu ve bu kapsama kumar, alkol, sigara, teknoloji ve marka bağımlılığının da girdiğini belirten Öger, "Türkiye'de ve dünyada bağımlılıklar artıyor. Bağımlılıkla mücadele konusunda STK'ların eksikliğinin hissedildiğini düşünüyorum. Yeşilay bu noktada 1920 yılından beridir çalışma yürütüyor. Biz bağımlılıkla mücadele ederken; kumar, alkol, madde, sigara, teknoloji ve ekstra olarak marka bağımlılığına yönelik olarak mücadelemizi ortaya koyacağız. Bağımlılıklarla mücadelede değerler eğitiminin de eksikliğinin farkındayız. Bu anlamda bağımlılıklarla mücadelede bütüncül bir yaklaşım içerisindeyiz. Bağımlı bireyin kendi inanç yapısına, gelenek ve göreneklerine bir de aile yapısına uygun bir şekilde hayat tarzını sürdürebilmesi için bağımlıya yardımcı olabileceğimize inanıyorum." dedi.

"STK'lar kumar bağımlılığı ile mücadelede sınıfta kaldı"

Diyarbakır'da madde ve tütün bağımlılığından önce kumar bağımlılığının ele alınması gerektiğinin altını çizen Öger, "Kumar bağımlılığının çok ciddi bir sorun olduğunu fakat birçok STK'nın kumar bağımlılığı noktasında yeterince çalışma yürütmediğini görüyoruz. STK'ların kumar bağımlılığı ile mücadele etmemesinin bir sebebi de devletin kumarı kendi eliyle oynatmasıdır. Kumar ile mücadelede devletle mücadele ediliyor gibi bir algı var. Kumar bağımlılığı ile mücadelede birçok STK'nın sınıfta kaldığına şahit olduk. Biz bu anlamda diğer STK'ların dokunmadığı veya dokunmak istemediği konulara da temas edeceğiz. Diyarbakır'da madde ve tütün bağımlılığından önce kumar bağımlılığının ele alınması gerekiyor. Maalesef Diyarbakır kumar kategorisinde ilk 5'te yer alıyor. Bir bakanımızın şans oyunlarının cazipleştirilmesine yönelik bir açıklaması vardı. Bu söylem bizleri ciddi anlamda yaraladı. Bu konuyla ilgili STK'lardan ve İslami camiadan ciddi tepkiler bekliyordum. Fakat hayal kırıklığına uğradım. Devlet kumarı cazip hale getirmemeli. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Kumar devlet eliyle oynatılınca meşru olmuyor. Bu 'Milli Piyango' için de geçerlidir. Siz piyangonun başına milli sözcüğünü getirerek de kumarı millileştirip meşru kılamazsınız." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik, Emrah Deniz-İLKHA)