ENES ÇETİN/DOĞRUHABER
Gün geçmiyor ki bu kirli maddenin yıkıcı etkilerini, gençlerimizin perişan görüntüleri eşliğinde medyada görmeyelim. Bu dehşetli manzaralar elbette yüreklerimizi yakıyor. İnsan beynini kemiren bir virüs halini alan uyuşturucu bağımlılığı sorunu, dünyada artık küresel bir sağlık sorunu olmuş durumda. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler düzenleyen HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanlığı, toplumu ve geleceği tehdit eden bu illetin hem bireysel hem de toplum olarak insanların hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
RAKAMLAR TÜYLER ÜRPERTİCİ
Sekiz Bakanlığın çalışmalarının yer aldığı “Uyuşturucu ile Mücadele Faaliyet Raporu”na göre Türkiye`de 2007`den bu yana 2 bin 148 kişi uyuşturucu madde kullanımından yaşamını yitirmiştir. 2014-2016 yılları arasında 680 bin 575 kişi uyuşturucu tedavisi görürken, ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Destek Hattı`na 2,5 yılda toplamda 106 bin 112 çağrı gelmiştir. Rapora göre, son 2,5 yılda uyuşturucuyla mücadele kapsamında sadece ilaç ve tedavi masrafları için 147 milyon 346 bin 531 lira harcanmıştır.
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı İlyas Kaya, insan hayatının bu kadar ucuz olmadığını belirterek, yetkililere ve ebeveynlere önemli çağrılarda bulundu. Uyuşturucu kullanım yaşının ilkokul çağına kadar indiğini; okul önleri, kuytu sokak ve parkların bu illeti satan çeteler tarafından parsellenerek bölüştürüldüğüne dikkati çeken Kaya, uyuşturucuyla mücadele projesinin derhal hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
BAŞLICA NEDENLER; İLGİSİZLİK, ÇEVRE, MERAK
Resmi rakamlara göre Türkiye`de bağımlılık oranı son 3 yılda yüzde 20, son 10 yılda ise yüzde 40`lık bir artış gösterdi. Özellikle bonzai denen sentetik uyuşturucunun oluşturduğu tablo vahim. Gençlerin uyuşturucu illetine bulaşmalarının ana sebepleri arasında ebeveynlerin çocuklarına karşı olan ilgisizliği, kötü arkadaş çevresi ve işsizliğin etkin olduğunu söyleyen Kaya, toplumun, ailelerin bu gençlere sahip çıkmaları ve bu gençleri başıboş bırakmamaları çağrısında bulundu.
HÜDA PAR Gençlik Kolları olarak teşkilatlarının olduğu il ve ilçelerde ‘Uyuşturucu Kullanma, Kullanılma` temasıyla uyarıcı ve hatırlatıcı brandalar astıklarını söyleyen Kaya, herkesi bu konuda seferber olmaya davet ettiklerini ifade etti.
“GELECEĞİMİZ TEHDİT ALTINDADIR”
Türkiye`de uyuşturucuyu en az bir defa kullananların sayısının bir milyon 300 bin kişi iken tutuklananların sayının ise 50 bin olduğunu söyleyen Kaya, “Uyuşturucu illeti her geçen gün toplumumuzu ve geleceğimizi tehdit altına almaktadır. Uyuşturucu kullanım yaşı ilkokul çağına kadar düşmüş. Okul önlerinde çeteler tarafından parsellenerek bölüştürülmüştür. Hükümet yetkilileri ve bu işle uğraşanlar, uyuşturucu istatistiklerini bir tarafa bırakıp bu işle mücadele etmelidirler. Biran önce uyuşturucu ile mücadele projesini hayata geçirmeleri gerekiyor. Türkiye'de paylaşılan istatistiklere göre en az bir kez uyuşturucu kullananların sayısı bir milyon 300 bin ve bu işte tutuklananların sayısı 50 bin kişi olarak belirtilmektedir.” dedi.
“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KAPSAMINDA BİRÇOK ÇALIŞMA YAPTIK”
HÜDA PAR Gençlik Kolları olarak ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını ve uyuşturucuyla mücadele konusunda herkesi seferber olmaya davet ettiklerini sözlerine ekleyen Kaya, “Uyuşturucu illetine buluşan gençlerimiz hakkında yaptığımız araştırmalar neticesinde, bu gençlerin uyuşturucuya buluşmalarının ana sebepleri arasında genellikle ailelerin gençlerle ilgilenmemesi, bu gençlerin kendi arkadaş çevresi yüzünden bu işe bulaştıklarını tespit ettik. Bununla beraber gençlerin işsizliği bu işe bulaşmalarına sebebiyet vermiştir. Bizler de HÜDA PAR Gençlik Kolları olarak uyuşturucuyla mücadele kapsamında birçok çalışma yaptık ve gündem yapmaya devam edeceğiz. Ancak bu işin mücadelesi kapsamında devlet yetkilileri ve bu işle uğraşan bürokratlar bu işe eğilmelidir. Gençlik kolları olarak hemen hemen teşkilatlarımızın bulunduğu her il ve ilçede ‘Uyuşturucu Kullanma, Kullanılma` temasıyla brandalarımızı astık. Halk tarafından bu işe sahiplenilmesi gerektiğini deklare ettik. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında birçok çalışmamız oldu. Herkesi bu konuda seferber olmaya davet ediyoruz. Bizler de bu iş için elimizden geleni yapacağız ve yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
“AMATEM VE ÇAMATEM GİBİ TEDAVİ MERKEZLERİ YETERSİZ KALIYOR”
Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda tedavi merkezlerinin yetersiz kaldığını söyleyen Kaya, “Uyuşturucuyla mücadele kapsamında birçok aile ile görüştük. Bazı il ve ilçelerimizde bu işe bulaşan kişiler bizzat gelip partimize müracaat etmiş ve bu illeti bırakacaklarını söylemişler. İllerden aldığımız bilgilere göre şu ana kadar AMATEM ve ÇAMATEM gibi tedavi merkezlerin yetersiz kalındığını, bu işe bulaşan kişilerin sayısının daha fazla olduğunu öğrendik. Örneğin doğu illerinde 15-20 yataklı AMATEM ve ÇAMATEM`ler var. Bu tedavi merkezleri ve kapasiteleri çok az ve yetersizdir. Zira bir mahallede en az 200-300 gencin bu işe bulaştığı görülüyor. Bunu il geneline çarptığımızda karşımıza korkunç bir rakam çıkıyor. Dolayısıyla bunların tedavileri için daha çok yataklı tedavi merkezlerin olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“EN BÜYÜK GÖREV AİLELERE DÜŞÜYOR”
Ailelere de önemli çağrı ve tavsiyelerde bulunan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uyuşturucuyla mücadele konusunda ailelere düşen çok büyük sorumluluklar bulunmaktadır. Ebeveynler özellikle çocuklarına büyük ilgi ve sevgi göstermelidirler. Kesinlikle başkalarının yaptığı gibi çocuklarını odalara kapatıp onlara ceza vermemelidirler. Çocuklarını sürekli takip altında tutmalıdırlar. Çocuklarını bu işe bulaştıran kişileri tespit edip direkt yetkili mercilere bildirmeleri gerekiyor. Bundan dolayı uyuşturucuyla mücadele konusunda en büyük görev ailelere düşüyor. Ayrıca okul yöneticileri ve öğretmenler de uyuşturucuya bulaşan ve bulaştıran kişileri tespit edip ailelere bildirmelidir. Aileler de bunun takibatını yapıp ilgili yerlere iletmelidir.”
“MÜCADELE EDERKEN BU İLETİ CAZİP HALE GETİRMEYELİM”
Kolluk güçleri tarafından yapılan operasyonlarda genellikle ‘bu kadar TL'lik uyuşturucu yakalandı` denilmesinin bu işi cazip bir hale getirdiğini söyleyen Kaya, “Halkın yarısından fazlasının fakir olduğu ve beşte birinin açlık sınırının altında olduğu bir ülkede, uyuşturucu ile alakalı yapılan operasyonlarda genellikle ‘bu kadar TL'lik uyuşturucu yakalandı` denmesi bu işi cazip bir hale getiriyor. Ayrıca yapılan operasyonlarda bu işi üstlenen devletin yetkilileri, emniyet birimleri yaptıkları uyuşturucu operasyonlarında ‘bu kadar insan öldü` demeleri bu işin vahimlik durumunu ortaya koyuyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir. İnsan değerli bir varlıktır.” dedi.
“KÖTÜ ÇEVREYİ DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR”
Son olarak uyuşturucu illetine bulaşan gençlere de önemli tavsiyelerde bulunan Kaya, “Uyuşturucu illetine bulaşan genç kardeşlerimizi görünce büyük bir üzüntü duyuyoruz. Bizler bu genç kardeşlerimize bazı tavsiyelerde bulunacağız. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, bu genç kardeşlerimiz kendi çevrelerini değiştirmeleri gerekiyor. İslami bir çevreye bürünmeleri için İslam ile hemhal olmuş genç kardeşlerimizle bir arada hareket ederek, bu illetten kurtulabilirler. Onlarla beraber kendi yaşamlarını da İslami bir yaşam modeline sokmaları gerekiyor. Kur`an-i iklimden geçmeleri gerekiyor. Kur`an-ı Kerim`i okumayı biliyorlarsa okumalı, anlamını okuyup kendini çevresine anlatmalı. Eğer Kur'an okumayı bilmiyorlarsa Kur`an-ı Kerim`i okuyup öğrenmeleri gerekiyor. Bizler de bu genç kardeşlerimize yardımcı olmak için, onlarla beraber vakit geçirmek için, onların bu işlerden kurtulması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.