EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen yemeklik tane baklagillerde yıllar itibarıyla gerileyen üretim alanlarının son yıllarda verilen desteklerin artmasıyla birlikte yeniden artışa geçtiğini belirtti. Önemli bir gıda ürünü olan kuru baklagillerde üretim alanlarının azalmasının ve üretimin düşmesinin önüne geçmek, baklagil üretimini yeniden canlandırmak ve üreticiler açısından cazip hale getirmek için, 2008 yılında nohut, kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimekte prim uygulaması başlatıldı. Kilogramda 10 kuruşla başlayan prim uygulaması, 2015 yılında 20 kuruşa, 2016 yılında 30 kuruşa çıkarıldı. Hatta su kısıtı olan bölgelerde bu desteğin yüzde 50 fazlasıyla verilmesi üretime olumlu yansıdı.”
ÜRETİM ARTIYOR
Toplam kuru baklagil üretiminin 2017 yılında yaklaşık 84 bin ton artışla 1 milyon 80 bin tondan 1 milyon 164 bin tona yükseldiğine dikkati çeken Bayraktar, nohut üretiminin 15 bin ton artışla 455 bin tondan 470 bin tona, kırmızı mercimek üretiminin 55 bin ton artışla 345 bin tondan 400 bin tona, yeşil mercimek üretimi 10 bin ton artışla 20 bin tondan 30 bin tona, üretim alanı azalmasına karşın kuru fasulye üretimi 4 bin ton artışla 235 bin tondan 239 bin tona çıktığı bilgisini verdi.
DESTEK VE ÜRETİM DOĞRU ORANTILI
Bayraktar, “2018 yılında prim desteğinin yüzde 66,7 artışla 30 kuruştan, 50 kuruşa çıkarılması, mazot ve gübre desteğinin ise yüzde 16,7 artışla 15 lira 42 kuruştan 18 liraya yükseltilmesi kuru baklagillerde hem üretim alanlarını hem de üretimi daha da artıracaktır. Çiftçimiz, yeterli destek verilirse, ürünü makul fiyatla elinde çıkarabileceğini öngörürse üretimden kaçmıyor. Gecesini gündüzüne katıyor, çalışıyor, didiniyor, üretiyor. Baklagillerde üretim artışını engelleyen nedenlerden biri de verim düşüklüğüdür. Baklagil üretiminde sertifikalı tohum kullanımı oldukça yetersizdir. 2016 ve 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da sertifikalı tohum desteği dekarda 20 lira olarak belirlenmiştir. Sertifikalı tohum kullanımının artırılması amacıyla tohum üretimi yapan ve sertifikalı tohum kullanan üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerekmektedir.”