DOĞRUHABER / HABER MERKEZİ

TBMM Sağlık yönetmeliği değiştirilerek yayınlandı. 550 Milletvekili ile eski milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin ücretsiz diş implant hakkı, 8'den 12'ye çıkarıldı. İmplant başına karşılanan malzeme ücreti sınırı da 500 TL`den bin TL`ye yükseltildi. Vatandaşın diş hizmetlerinden neredeyse faydalanamadığı, hastanelerde randevuların bir yıla kadar uzadığı bir ortamda vekillere bu ayrıcalıkların tanınması “VEKİLE VAR ASILA YOK!” yorumlarına neden oldu. Öte yandan işitme cihazı ile gözlük camı ve çerçevesi için ödenen fiyatlar da artırıldı. Meclis`in karşılayacağı gözlük çerçevesi fiyatı 350 TL, gözlük camı fiyatı 200 TL, işitme cihazı fiyatı her bir kulak için 3 bin TL, işitme cihazı tamir fiyatı ise 250 TL olarak tespit edildi. Fiyat artışları, 2019 yılından itibaren her yıl enflasyon oranında otomatik olarak güncellenecek. Son KHK ile milletvekillerinin yararlandığı haklara kavuşan Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle bunların emeklileri de bu haktan yararlanabilecek.

VATANDAŞ DİŞİNİ ÇEKTİRMEK İÇİN BİLE SIRA BULAMIYOR!

Milletvekillerine tanınan implant hakkı ve ücreti maalesef vatandaşa tanınmıyor. SGK, vatandaşlara 4 adet implant yaptırma hakkı tanıyor, ama her implant için sadece 90 lira destek sağlıyor. Devlet hastanelerinde yaptırılan implantların kalitesi ise üst düzey değil. Devlet hastanelerindeki implantlar, kullanılan malzemenin kalitesine göre farklılık gösterebiliyor. Özellikle İstanbul`da diş problemi olan vatandaşlar ise hastanelerden randevu dahi alamıyor. Kimi zaman hastaneden alınan diş randevuları bir yıl sonrasına verilebiliyor. Hatta bazen öyle bir durumla karşılaşılıyor ki dişini çekmek isteyen vatandaşa dahi ileri tarihlere randevu verilebiliyor.

13 BİN 500 KİŞİ ÜCRETSİZ FAYDALANACAK!

Meclis'in ücretsiz tedavi hakkı, 13 bin 500 eski ve yeni vekil ile ailelerinin yanı sıra Danıştay ve Yargıtay üyelerini de kapsıyor. Son KHK ile milletvekillerinin yararlandığı sağlık hizmeti kapsamına alınan Yargıtay ve Danıştay üyeleri ve bunların emeklileri ile aileleri için de 12 implant, kulaklık ve gözlük hizmeti ücretsiz olacak. Fiyat artışları her yıl güncellenecek.

Yeni yönetmelik ile şu hüküm getirildi: Hak sahipliği süresince her bir çene için en fazla altı adet kemik içi implant bedeli ödenir. İmplant gövdesi, iyileşme başlığı ve daimi başlık ile hassas tutucu malzeme bedelleri TBMM Başkanlık Divanı`nca tespit edilir ve TUİK tarafından her yıl açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi oranında artış sağlanarak Kurumca karşılanır. İmplant malzeme bedelleri ile hassas tutuculu protezlerde kron işleme için ayrıca bir ödeme yapılmaz.

GÖZLÜK VE KULAKLIK

Gözlük camı ve çerçevesi için ödenecek azami miktar TBMM Başkanlık Divanınca tespit edilir. Bu tutarlar TUİK tarafından her yıl açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi oranında artış sağlanarak Kurumca karşılanır. Gözlük camları, en az 0.5 diyoptrilik değişiklik olması ve reçete edilmesi halinde Kurumca ödenir. Uzman hekim reçetesi ile işitme cihazı kullanması gereken hak sahiplerinin aldıkları cihazın bedelleri ile cihazın bozulması halinde tamir ücretleri TBMM tarafından ödenir. 5 yıldan önce yenilenen, işitme cihazlarının bedelleri ödenmez.”

DANIŞTAY İLE YARGITAY ÜYELERİNİ DE KAPSIYOR

Meclis`in ücretsiz tedavi hakkından toplam 13 bin 500 kişi yararlanacak. 696 sayılı kanun hükmünde kararnameyle Danıştay ile Yargıtay üyelerinin de tedavi giderleri TBMM üyeleriyle eşitlenmişti. Artık bu iki kurum üyeleri ve yakınları, 12 implant yaptırdıklarında parasını Yargıtay-Danıştay ödeyecek.

MECLİS DİVAN ÜYELERİNİN HABERLEŞME GİDERLERİ SINIRSIZ VE ÜCRETSİZ!

Yine bilindiği üzere TBMM Divan üyelerinin haberleşme giderleri sınırsız ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Hesap giderleri de vatandaşın cebinden ödeniyor. Hatırlanacağı üzere bu konu CHP`li Kâtip Üye Elif Doğan Türkmen`in 13 ayda 2 milyon lirayı aşan iletişim ve haberleşme gideriyle gün yüzüne çıkmıştı. Türkmen`in bu kabarık faturası da TBMM tarafından karşılanmış ve tepkilere neden olmuştu. Bunun yanı sıra yine Türkmen`in sadece o dönemin Ocak ayını kapsayan haberleşme giderinin de 800 bin TL olduğu ortaya çıkmıştı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI ANCAK TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ!

CHP Adana Milletvekili Türkmen`in TBMM Başkanlık Divanı kâtip üyesiyken, 2016 yılına ait 1.2 milyon liralık telefon faturası nedeniyle görevi kötüye kullandığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılığın sorusu üzerine TBMM, Divan Kurulu üyelerinin haberleşme giderlerine ilişkin bir limitin bulunmadığını, Türkmen hakkında idari soruşturma da olmadığını iletti. Ankara Başsavcıvekili Ahmet Akça da Türkmen'e takipsizlik kararı verdi. Kararda, 'Haberleşme faturasının suç unsuru barındırmadığı' belirtildi. Türkmen'in telefon faturası Meclis'te sert tartışmalara sebep olmuş, en son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vekili TBMM Başkanlık Divanı'ndaki görevinden istifa ettirmişti.