Bayrak, yaptığı açıklamada, yoğun yağışın toprak kaymasını artırdığını belirterek, ``Çünkü yağışlarla ya da kar ve buz erimesi sonucu tabakaların arasına sızan sular sürtünmeyi azaltarak kütlelerin kaymasına neden olur. Ülkemizdeki heyelanların büyük kısmı toprak neminin ve yağış miktarının fazla olduğu mevsimlerde oluşur`` dedi.

Son 10 yılın en yoğun kış mevsiminin yaşanmasının ardından Nisan ayının heyelan, kaya düşmesi ve sel açısından çok önem taşıdığını ifade eden Bayrak, ``Coğrafi yapısı açısından heyelana ve sele sık sık maruz kalan Doğu Karadeniz`de yetkililerin ve vatandaşların yaşanabilecek doğal afete karşı çok duyarlı olmaları gerekir. Nisan yağmurlarıyla eriyecek kar, sele ve heyelanlara neden olabilir`` diye konuştu.

-``Dere ve nehirlerin denizle birleştiği kanallar açık tutulmalı``-

Günümüzde yağış alanları ve yağış yoğunluklarının belirlenmesinde oldukça etkili biçimde kullanılan doppler radar sistemleri ve uydu dataları ile çalışan erken uyarı birimlerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayan Bayrak, şöyle devam etti:

``İl ve ilçelerde bu uyarı birimi ile koordineli olarak çalışacak kurtarma birimleri oluşturulmalı. Bölge radyoları, herhangi bir tehlike anında halkı bilgilendirerek, uygulayacakları yöntemler konusunda uyarıda bulunmalı. Sel öngörüsü için özenli istatistik çalışmaları yapılmalı. Belediyeler, dere ve nehir yataklarına yerleşimin önlenmesi konusunda titizlik göstermeli. Buralarda oluşacak engeller düzenli olarak temizlenmeli. Dere ve nehirlerin denizle birleştiği kanallar düzenli olarak temizlenerek açık tutulmalı.``

Heyelanların yerleşim yerleri çevresinde oluştuğunda can ve mal kayıplarına, insanların evsiz barksız kalmasına neden olduğuna dikkati çeken Bayrak, ``1988 yılında Trabzon`un Maçka ilçesindeki heyelanda 64 kişi, 1995 yılında Isparta`nın Senirkent ilçesindeki heyelanda ise 74 kişi hayatını kaybetti. Bunların dışında söz konusu sürede can ve mal kaybına neden olan daha küçük çaplı çok sayıda heyelan da yaşandı. Heyelanlar, yerleşim alanlarındaki meskenlere ve fabrikalara da maddi açıdan zarar vermektedir`` dedi.

Bayrak, heyelandan korunmak için arazi çalışmaları yapılarak, heyelan ihtimali fazla olan yerlerin yerleşime açılmaması gerektiğini belirtti.