Mahsum Günaydın / Doğruhaber

90’lı yıllarda yaşanan kayıp vakalarının acıları hala tazeliğini koruyor. Babalarını göremeyen çocuklar, dul kalan kadınlar, evlatlarını yitiren anne babalar, kayıp olan yakınları için yetkililerden somut girişim bekliyor. Onların tek isteği, kayıplarının bulunması, ölü bulunsalar bile gidebilecekleri bir mezarlarının olması.

TEHDİT ALIYORDU

Her kayıp bir umudu da beraberinde getiriyor. Aileler ölü veya diri kayıplarının bir gün bulunacağı ümidini yüreklerinde taşıyorlar. Bu ailelerden biri de 1998’de kaybolan Yahya İpek’in ailesi. Yahya İpek’in kardeşi Osman İpek 1998’de ağabeyinin kaybolması üzerine mağdur olduklarını söyledi.

Osman İpek, ağabeyinin Batmanda ticaretle uğraştığını halk arasında sevilen bir insan olduğunu belirterek 1995’te dönemin emniyet müdürlüğü tarafından ölümle tehdit edildiğini bundan dolayı ticaret işlerini Şırnak’ın Silopi ilçesine kaydırdığını anlattı.

Burada da ağabeyinin rahatsız edildiğini belirten İpek, Kayıp olmadan bir gün önce Silopi jandarma komutanının ağabeyinin yanına gelerek kendisine “Ya burayı terk edersin ya da seni burada barındırmayız” şeklinde tehdit ettiğini söyledi. Bir gün sonra alacaklarını tahsil etmek için ağabeyinin Cizre’ye gittiğini anlatan İpek, daha sonra bir daha ağabeyinden haber alınamadığını ifade etti.

4 GÜN SONRA ARACI BULUNDU

Ağabeyi kaybolduktan 4 gün sonra arabasının Batman Çevik Kuvvetin arka sokağında çamurlu ve darbeli bir şekilde bulunduğunu dile getiren İpek, daha sonra birçok yetkili makama başvurmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını belirtti.

PARA VER AĞABEYİNİN YERİNİ SÖYLEYELİM

Kaybolma olayının ardından on, on beş gün geçtikten sonra kendilerine Yahya’yı bulacaklarını yalnız Devletin 15 bin dolar istediğini söyleyen haberciler geldiğini anlatan Osman İpek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelen haberciye, Yahya’yı bulun biz size o parayı vereceğiz dedik.  Dönemin Batman Valisi Salih Şarman bize, Yahya İpek komandoda sorgudadır, dedi. 

Diğer gün akabinde oraya gittiğimizde Salih Şarman olayı yalanlayarak böyle bir şey olmadığını söyledi. Bu şekilde mağdur olduk, Salih Şarman ve onun gibi davranan kurum yetkililerinden hesap sorulmasını istiyoruz. Acil bir şekilde bu mağduriyetimizin giderilmesi için talepte bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

BABAMI BULSUNLAR

Yahya İpek’in 4 çocuğundan biri olan Şehadet, On dört yıldır baba hasreti çektiklerini belirterek babasının nerde olduğunu, kimler tarafından kaçırıldığını ve başına neler geldiğini hiçbir şekilde bilmediğini söyledi. Şehadet, son zamanlarda Türkiye’de oluşan tablodan umutlandıklarını belirterek yetkililerden babasının durumunun araştırılıp sağ mı yoksa ölü mü kendilerine bildirilmesini istedi. 

Yahya İpek’in ikinci kızı Zehra İpek ise duygularını şöyle ifade etti: “Babamın acilen geri gelmesini istiyorum. Bu kadar acı yeter, her bayram babamı bekliyorum ama babam yok. Babasız bayram geçirmek çok kötü. Babamı çok özledim, eğer ölüyse ölüsünü getirsinler, diriyse dirisini getirsinler” dedi.