DİKA'nın Teknik Destek Programı kapsamında Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürlüğü tarafından Mardin'de yerel basının geliştirilmesi amacıyla 2 gün sürecek olan "Yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi" eğitim projesi başladı.
İletişim Fakültesinden gelen akademisyenler ve gazeteciler tarafından medya temsilcilerine haber dili, araştırmacı gazetecilik, mizanpaj ve tasarım teknikleri medyada dil kullanımı konu başlıklarında eğitimler verildi.
DİKA toplantı salonunda başlayan eğitime, Mardin merkez ve ilçelerinde görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
Eğitimlerle ilgili bilgi veren Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin İl Müdürü Adnan Günbegi, basın mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim seminerlerinin 2'ncisini düzenlediklerini söyledi.
Eğitim seminerine 26 gazeteci katıldı
İki gün sürecek olan proje neticesinde Mardin basının daha etkili haberler ile yerel ve ulusal basında yer almasını amaçladıklarını belirten Günbegi, "Gazete mizanpaj ve tasarımları ile yerel basının en iyiler içinde yer alması için çalışacağız. Alaylı ve mektepli basın mensuplarının daha aktif yeni dijital çağa ayak uydurabilmesi için bu eğitimlerin faydalı olacağına inanıyorum. Amacımız; kısa vadede yerel basında haber dilinin iyileştirilmesidir. Yerel basının dijital ortamda da güçlü olmasını hedefliyoruz. Şuan Mardin'de bulunan 12 yerel gazetenin ve ulusal medya temsilcilerinden oluşan 26 kişiye eğitim veriyoruz. Eğitimlerinin sonunda sertifika töreni düzenlenecek. Mardin'de bulunan kamu kurum ve kuruluşları müdürleri tarafından gazetecilerimize sertifikaları takdim edilecek." dedi.
"Farkındalık eğitimleri sürecek"
Yazılı basının gün geçtikçe internet haberciliği karşında etkisinin azaldığına dikkat çeken Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray, bunun gelişmesi için eğitimlerin ve yeniliklerin okuyucu arttırma konusunda etkili olacağını belirtirken gazetelerin reklam gelirlerinin arttırılması gerektiğini kaydetti.
Koray, Basın İlan Kurumu tarafından basının güçlendirmesi amacıyla KOSGEB ve Kalkınma ajanslarıyla basına yönelik eğitim konularda işbirliği yapılarak çeşitli projelerin imzalandığını sözlerine ekledi. Farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim programlarının düzenlendiğini aktaran Koray, gazetecileri geleceğe hazırladıklarını söyledi.
Seminerde "İnternet Gazeteciliğinin Tarihçesi ve Geleneksel Gazetecilikle Karşılaştırılması" ile "İnternet Gazeteciliğinde Yeni Olanaklar" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Haluk Birsen ise uzun zamandır yerel basına katkı sunmak amacıyla eğitimler verdiğini söyledi.
"Duyurmamız gereken bir ses var"
Yerel basını önemli bulduğunu ve mutlaka geliştirilmesi gerektiğine inandığını kaydeden Birsen, şunları söyledi:
"Yerel basının yaşadığı birtakım sıkıntılar var. Bu sıkıntıları aşmak adına bana düşen ise eğitimle bunları aşmak. Yaygın basının çok güçlü olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Etkisi daha da artıyor. Yerelin sesi duyulmuyor. Tek yönlü bir haber akışı var. Haber akışında burası yokmuş gibi bütün dünyamız Ankara ve İstanbul'muş gibi bir izlenim oluşturuyor. Oysa burada da bir hayat var, burada da insanlar yaşıyorlar. Dolayısıyla duyurmamız gereken bir ses var. Burayı daha da güçlendirebilsek bu sesi daha rahat duyururuz."
Seminer, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ve kamu kurum müdürlerinin katılımı ile yarın düzenlenecek olan kapanış töreninde sertifikaların verilmesiyle sona erecek. (M. Salih Keskin - İLKHA)