ŞIRNAK-Kütüphanecilik Haftası nedeniyle Şırnak Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bir konferans verdi. Konferansta kütüphane tanıtımı ve veritabanı hakkında da bilgi sunulurken konferans sonrasında Şırnak Üniversitesi kütüphanesinden en çok faydalanan ve kitap okuyan 4 akademisyen, idari ve hizmet personeline kitap ve teşekkür belgesi verildi. Teknolojinin hızla yaygınlaşmasına rağmen hiçbir teknolojik aletin, kitabın yerini dolduramayacağının altını çizerek konuşmasına başlayan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Fikret Ürgen;
"Kitapların olmadığı bir dünya düşünülemez. Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. Kuşkusuz çoğu kişinin evinde kitaplığı vardır. Ama buradan sadece kendisi ve yakınları faydalanabilmektedir. Oysa kütüphanelerden çok geniş kitlelerin yararlanma olanağı vardır. Kurulduğu yıldan beri birçok alanda ilerleme sağlayan üniversitemizin birimlerinden biri olan kütüphanemizde yaşanan bilgi çağına ayak uydurabilecek ve teknolojiyi takip edebilecek bir yapıya kavuşturabilmek amacıyla yeniden yapılandırma çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bu amaçla tüm kullanıcılarımıza imkânlarımız çerçevesinde en faydalı kaynakları basılı ve elektronik ortamda sunmayı hedef edinmiş tüm personelimiz bu doğrultuda hizmet etme gayretindedir" dedi.

 

Einstein'i başarılı yapan, okuma alışkanlığıydı
Ardından, Einstein'in üniversite mezunu olmadığı halde Nobel Ödülü almış bir bilim adamı olduğunu belirten Şırnak üniversitesi kurucu kütüphanecisi Taliha Uykur,
"Kitap okumanın en önemli faydası hiç kuşkusuz insanın kendini tanımasını sağlamasıdır. Okuyan insan hangi alanda başarılı olacağını, hangi alanın onun kişilik yapısına uygun olduğunu tespit edebilir. Einstein'i başarılı yapan, okuma alışkanlığıydı. Kendimizi tanıyarak hayatta başarılı olabilmenin en önemli yolu okumaktır. Bilgiye ulaşmanın birçok yolu vardır. Ancak en kalıcı olanı beyni yorumlamaya ve analiz etmeye sevk eden tek yol, sadece okumaktır. İnternetin çok yaygınlaştığı toplumlarda kitap okuma alışkanlığında bir azalmanın meydana gelmesi bunu göstermektedir.

 

Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor
Victor Hugo'ya ait bir sözü paylaşmak istiyorum. Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmez. Dünyada ve ülkemizde kitap okuma statiği ise hiç de iç açıcı değil. Şöyle ki; Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000-3000 civarında basılmaktadır.

 

Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır. Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25,Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor.
Türkiye'de sadece 23 milyon. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada. Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7, Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

 

Bir başka deyişle Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor. Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı." Dedi.

 

Uykur, daha sonra ise sinevizyon eşliğinde Şırnak Üniversitesi Kütüphanesi ve veritabanı hakkında bilgiler verdi.

 

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, üniversitemizin kendisiyle yarıştığının altını çizerek dünyada ki bilgi birikiminden üniversitemizin mutlak surette birebir ilişkilenmesi ve bu bilgilerden faydalanması gerektiğini ifade etti.

 

Kütüphaneden yararlananlar Ödüllendirildi
Son bir yıl içinde Şırnak Üniversitesi kütüphanesinden en çok yararlanan ve kitap okuyan akademisyen, idari ve hizmet personeline kitap ve teşekkür belgesi verilerek program sonlandı. (Emcet Yalçın-İLKHA)