Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Okuma Yazma Seferberliği" kapsamında izlenecek adımlar ilişkin Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'nın başkanlığında tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yerlikaya, Türkiye sıralamasına bakıldığı zaman Gaziantep'in okuma-yazma bilmeyenlerin oranıyla 10'uncu sırada bulunduğunu, kentte 58 bini kadın, 8 bini erkek olmak üzere toplamda 66 bin kişinin okuma-yazma bilmediğini söyledi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde (ŞKM) gerçekleşen toplantıya, Vali Ali Yerlikaya, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile mahalle muhtarları ve okul müdürleri katıldı.
Kent merkezi ve ilçelerdeki tüm okullarda okuma-yazma kurslarının açılacağı bilgisini veren Yerlikaya, okuma-yazma bilmeyen bir kişiye dahi kurs açılacağını, seferberliğin ise 5 Mart'ta başlayacağını ve ilk etapta 6 ay süreceğini belirtti.
Yerlikaya, "Bizim okul müdürlerimiz, mahalle muhtarlarımız, kanaat önderleri, medya temsilcileriyle beraber ilçelerinde seferberlik başlatıldığını ilan etsinler. Takvim 5 Mart'ta başlayacak ve 6 ay sürecek. Bu süreç içerisinde de birinci önceliğimiz gönlüyle ve kendi talebiyle 'ben okumaz-yazmaz durumdan kurtulmak istiyorum. Bu seferberlikte ben de varım' diyen annemiz, babamız, ağabeyimiz, ablamız ve kardeşlerimizin hepsini kucaklamak, okullarımıza teslim etmek. Onların bu heyecanlarına ortak olmak ve şahit olmak istiyoruz."dedi.
"Bir öğrenci dahi olsa kurs açabileceğiz"
Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete de "Kentte toplamda 66 bin okuma-yazma bilmeyenin olduğunu belirlemiş bulunuyoruz. Bu yüzde 4 oranında ancak buradaki yüzde 4 kentteki 15 yaş ve üzeri kişilere oranıdır. Kurs saatimiz toplam 120 saattir. Bu birinci kademe kurstur. Birinci kademede aslında ilkokul diploması diye bildiğimiz diplomayı alabilecektir. Bu belgeyle ehliyet alabilecek hale geliyorlar. Hemen ardından ikinci kademe kurslarımız başlıyor, bunun süresi 180 saattir. 5-10 kursiyerle açılması zorunlu olan kursa bu seferberlikte bir öğrenci dahi olsa bir kursiyer dahi olsa kurs açabileceğiz."ifadelerini kullandı.
Suriyeli mültecilerin de bu kurslardan faydalanmaları için imkan sağlandığı bilgisini veren Mete, şöyle konuştu:
"Suriyelilerde mahallelerindeki en yakın okula giderek, buradaki müdür, müdür yardımcıları, rehberlik servislerinin yönlendirmesiyle kayıtlarını gerçekleştirmiş olacaklar. Örgün eğitim kurumlarına yapılan bu başvurular ön kayıt sayılacak. Kurslara hemen başlamak isteyenler için takvim başlamayacak. Yani 5 Mart tarihi beklenmeyecek isteyen kursiyerler kursa hemen başlayacak. Ders materyalleri, bununla ilgili tüm kırtasiye malzemeleri ise Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından ücretsiz temin edilecek. Kurslara katılmakta ve devam etmekte zorluk yaşayan vatandaşların sorunları, destek veren kurum, kuruluş ve gönüllüler tarafından mahallede çözülecektir."
"66 bin insanın okuma-yazma bilmemesi çok yüksek bir rakam"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, 2 milyon nüfusun sorumluluğunu taşımanın zorluğuna dikkat çekti.
2018 Türkiye'sinde 66 bin okuma-yazma bilmeyen bir nüfusun olmasının kendisine göre çok fazla bir rakam olduğunu dile getiren Şahin, "Dünyanın ve Türkiye'nin hedeflerine bakıldığı zaman ise 66 bin insanın okuma-yazma bilmemesi çok yüksek bir rakam. Dokunmamız gereken 66 bin hayat, insan var. İşte bu insanların hayatlarına bu salon dokunacak."şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)