Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, seçim ittifakı ile ilgili olarak, başka partilerin de ittifak yapabileceğine dikkat çekerek "HDP'liler, CHP'liler seçimde birlikte hareket edecekler. Resmen ittifak yaparlar mı, yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur." ifadelerini kullandı.
AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, seçim ittifakı teklifine ilişkin, "Bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır. MHP'li MHP'ye, AK Parti'li AK Parti'ye oy verecek ama oylar hesaplanırken, toplanırken, vekil dağıtımı yapılırken ayrı bir usul ortaya konulacak. İttifak koalisyon değildir. İktidar olmak için değil, seçim öncesi halkın önüne çıkmak için yapılan bir yöntemdir." şeklinde konuştu.
"CHP ile HDP resmen ittifak yaparsa ahlaki olur"
Bozdağ diğer partilerin de ittifak yapabileceklerini belirterek, "İki parti arasında ittifak olmak zorunda değil. 3 parti, 4 parti de olabilir. AK Parti şimdi, MHP ile ittifak yapacağını söyledi. Biz kapımızın kimseye kapalı olmadığını da söyledik. CHP, adalet yürüyüşünü yaparken de bunu yaptı. CHP'nin oyu şimdi yüzde 25'in de altında. Yüzde 50+1'i nasıl bulacaklar? Partiler bu yola gitmez ise, seçim de ikinci tura kalırsa seçmen bu yola gidecek. Ben CHP'nin ittifak yoluna gitmeyeceğini düşünmüyorum. Ben fikri takip olarak baktığım zaman, fikir olarak CHP'ye en yakın parti kimdir, HDP'dir. Açıklamalara baktığımızda, yan yana koyduğumuzda fikirleri en çok örtüşen parti CHP ile HDP'dir. Bizim HDP ile CHP'nin bir ittifak içerisinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı, yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur. Açık şekilde yapmazlarsa, biliniyor ki CHP'lierle HDP'liler birlikte hareket edecekler. FETÖ de birlikte harekete geçecektir. İttifak yapacaklarsa, milleti aldatmadan dürüstçe ortaya çıkmalarını tavsiye ederim." dedi.
CHP'nin ittifak eleştirilerine yanıt
Bozdağ, CHP'nin yüzde 50+1 ile istikrar hedeflendiği ama yeni düzenlemeyle koalisyonların önünün açıldığı ve sandık güvenliğinin ortadan kalktığı yönündeki eleştirilere de şu yanıtı verdi:
"Koalisyon iddiası algı operasyonu. Bu doğru değil. Sistemin doğası zaten koalisyona izin vermiyor. Hükümeti kurma yetkisini ve güvenoyunu halk veriyor, parlamentoya gerek yok. Koalisyonlardan çok çeken CHP, 'Koalisyona geri dönüyoruz.' diyor. Referandum öncesi de koalisyonları savunuyorlardı, bugün böyle diyorlar. Yapılan, seçim öncesi halkın önüne samimi bir şekilde çıkmaktır. Sandık güvenliğine gelince, bu konuda hepimizin büyük hassasiyeti var. Türkiye'de seçim sistemi çok güvenli çünkü bizzat seçimi siyasi partiler kendisi yapıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde vatandaşın iradesi üzerinde baskı kurmak isteyenlerin bu baskısını tamamen ortadan kaldırmaya yöneliktir yapılan. Terör örgütünün Türkiye'nin seçimini engellememesi için yapılan bir düzenleme. PKK'nın uzantısı partiye oy gitmesinden memnun olanların itirazıdır bu. Tehdit olmasa PKK'nın uzantısı olan parti bu kadar oy alamaz. Bölgedeki vatandaşlarımızın oyunun özgür bir biçimde sandığa yansımasını temin etmek için adım attık."
Çocuk istismarında cezaların caydırıcılığı en üst noktaya taşınacak
Çocuk istismarıyla ilgili komisyonun amacının sadece cezaları artırmak olmadığını belirten Bozdağ, "Cezaları, en ağır ceza neyse onu tespit ederek artıracaklar. Ona dair düzenlemeler yapılacak ve cezaların caydırıcılığını en üst noktaya taşıyacaklar." ifadesini kullandı.
Bozdağ, şunları söyledi: "Adana ve Antalya'da yaşanan hadiseler hepimizin vicdanını kanattı. Çocuklarımızın hepsi masum ve korunmaya ihtiyacı var. Gelinen noktada, bizim tüm yaptıklarımız bu suçların işlenmesinin önüne geçemedi. O nedenle bakanlar kurulunda Recep Akdağ başkanlığında bir komisyon kuruldu. Cezaların caydırıcılığı en üste taşınacak ama bu konunun eğitim, sağlık, aile, sosyal politikalar, güvenlik ve gençlik boyutları var. Faili cezalandırmaya gelmeden önce, önleyici mekanizmaları hayata geçirmemiz gerekiyor ve komisyon bu adımları tespit edecek. Komisyon önerilerle gelecek ve biz gerekli adımları atacağız. Yasal ya da idari düzenlemeye gerek olursa yapılacak. Uygulamada sorun varsa giderilecek. Netice almak için ne lazımsa onu yapacağız. 'Kimyasal hadım sonrası serbest kalacak.' iddiaları doğru değil. Cezası infaz edilecek, serbest bırakılmayacak. İlaçların etkisinin bir süre sonra geçeceği konusunda ise bir şey diyemem, uzmanlarına sormak lazım. Zina konusu ayrı bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımız da açıklama yaptı. Bizim hükümetlerimiz döneminde Türk Ceza Kanunu yeniden yapıldı. Daha önce erkeğin ve kadının zinası ayrı ayrı düzenlenmişti ve Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmişti. Biz hükümet olmadan önce, Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarıyla zina suç olmaktan çıkmıştı. Bizim dönemimizde de Avrupa Birliği nedeniyle zina maddesi yeniden düzenlenmedi. Şu anda suç değildir. Bu konuyla ilgili, bugün ilk toplantısını yapacak olan komisyonda değerlendirmeler yapılacaktır."
"TSK'ya karşı kim mücadeleye girişirse hedef olur"
Bozdağ, Afrin operasyonu konusunda, "Türkiye, bölgedeki terör örgütleri ve bunların teröristlerini temizleyene kadar, bu mücadeleye devam edecektir. Eğer orada rejim elbise değiştirip YPG/PYD kılığında oraya girerse, onlar hedeftir. Milisler girerse, onlar da hiç ayrıma tabi tutulmaz. Bu terör örgütlerinin yanında TSK'ya karşı kim mücadeleye girişirse, onlar bizim karşımızda hedef olur. Türkiye'nin terör örgütüyle mücadele edip bu örgütü etkisizleştirmesi ve o topraklardan çıkartması, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve egemenliğine verilmiş çok büyük bir destektir. ABD'nin bize söylediklerini hayata geçirmesinin, söyledikleri kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. ABD ile ortak mekanizma konusunda, Mart'ın 15'inden önceki bir tarihte ilk toplantının Washington'da yapılması planlanıyor. Bu toplantı Sayın Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Sayın Tillerson'ın koordinasyonunda eş zamanlı gerçekleşecek. Bundan sonra icraata bakacağız." ifadesini kullandı. (İLKHA)