TEKNOLOJİ SERVİSİ

Anadolu`da 10 bin yıllık geçmişe sahip olan ve buğday türlerinin atası sayılan Iza buğdayının korunması, yaygınlaştırılması, tanıtılması ve tescillenmesi (coğrafi işaretinin alınması) amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile Bolu Belediyesi arasında protokol imzalandı. Başta Bolu olmak üzere ülkemizde çok az bölgede yetiştirilebilen Iza buğdayının deneme üretimlerine, Seben, Göynük ve Merkez ilçelerdeki toplam 200 dönümlük arazilerde başlandı.

“EĞER BİR TARIM ÜRÜNÜ COĞRAFİ İŞARET ALMIŞSA, DEĞERİ ON KAT ARTABİLİYOR”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, protokolün önemine işaret ederek, “Bu protokolün en büyük özelliği, Iza buğdayının coğrafi işaretinin alınması ve tanıtımının yapılması. İki yönlü bir protokol bu. Bu çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği de, özellikle tarımsal ürünlerin değerinin arttırılmasında ve katma değer sağlamada coğrafi işaretlere önem veriyor. Eğer bir tarım ürünü coğrafi işaret almışsa değeri on kat artabiliyor. Bu protokol böyle bir katkı da sağlayacak aynı zamanda ve bu açıdan da oldukça önemli. Bu tür çalışmaların sayısının artmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

AVRUPA`DA SAĞLIK İÇİN KULLANILIYOR

Prof. Dr. Nusret Zencirci ise, Iza buğdayının Seben`e özgü değerli bir bitki olduğunu belirterek, bu konuda yaptıkları çalışmalar ve Iza buğdayının insan sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi. Zencirci, özetle “Iza buğdayı, üstün özelliklere sahip. Örneğin, karoten ve protein değeri yüksektir. Bunlar özellikle göz ve kalp sağlığını olumlu etkilerler. Avrupa`da sağlık için kullanılıyor. Bazı özütleri çıkarılıp, bazı kanser türlerine, şeker hastalığına ve kalp hastalıklarına karşı destekleyici ilaç olarak veriliyor. Bu nedenle bunun kayıt altına alınması, coğrafi işaretinin alınması ve üretiminin arttırılması, Bolu için ciddi bir katkı sağlayacak.” dedi.