Sigara kullanımının Türkiye'de ve dünyada mücadele edilen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten uzmanlar, Sigaranın kanser, kalp-damar, kısırlık gibi birçok önemli hastalığın sebebi olduğuna dikkat çekti.
Sigarayı bırakmanın yeni bir yaşama yelken açmak olduğunu söyleyen Memorial Dicle Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Doktor Levent Akyıldız, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, sigarayı bırakmak için 5 önemli neden hakkında bilgi verdi.
"Sigara kalp hastalıklarını tetikliyor"
Dünyada ve Türkiye'de en çok yaşamı tehdit eden hastalığın kalp damar hastalıkları olduğunu hatırlatan Akyıldız, sigaranın kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Akyıldız, sigaranın kalp krizini tetiklediğine işaret ederek, "Sigara ile alınan başta nikotin ve diğer zehirli maddeler, akciğer yoluyla kana karışır. Zehirli maddelerin karıştığı kan, damarla nüfuz ederek damar duvarlarını bozar, yağlanmaya neden olur. Yağ birikimi zamanla damar yüzeyinde plaklar oluşturur. Bu plaklar da damarları tıkayarak kanın rahat geçişini engelleyerek kalbin yeteri kadar beslenememesine neden olur ve böylelikle kalp krizleri tetiklenir." dedi.
"Sigara pek çok kanser türlerine neden oluyor"
Sigara kullanımının akciğer, rahim ağzı, gırtlak, mesane, prostat gibi kanser türlerine neden olduğuna dikkat çeken Akyıldız, "Tütünde hücrelerin genetik yapısını bozan bazı maddeler vardır. Bu maddeler hücrelerin DNA'sını bozar ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına neden olur. Bu durum da kanser oluşumu demektir. Sigara kullanımıyla bu zararlı maddeler kana karışarak tüm organlara ulaştığı ve ulaştığı her organı hasta edebildiği unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.
"Sigara erken yaşlanmayı beraberinde getiriyor"
Sigaranın erken yaşlanmayı beraberinde getirdiğine işaret eden Akyıldız, şöyle devam etti: "İçeriğindeki bazı zararlı maddeler nedeniyle cildin yapısını bozarak kırışıklıklara, kurumaya neden olur. Kandaki oksijen seviyesini de azaltacağından cildin beslenmesini önlüyor. Böylelikle sigara kullananlar, kullanmayanlara göre daha hızlı yaşlanma sürecine giriyor."
"Sigara içenlerden, KOAH daha erken yaşlarda ortaya çıkıyor"
KOAH'ın, yaklaşık olarak 20 yıl süreyle günde bir paket sigara kullanımı ile ortaya çıktığın altını çizen Akyıldız, sigara ile çocukluk-gençlik yaşlarında tanışılması, KOAH ve benzeri hastalıkların daha da erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabileceğini söyledi.
Akyıldız, bilgilendirmesini şöyle sürdürdü: "Tabi hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği ve sigara bağımlıları belirtileri önemsemedikleri için KOAH teşhisi geç konulur ve bu durumda da hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olurlar. Özellikle sigara kullananlar öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemseyip mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.
"Sigara kısırlığa sebep oluyor"
Sigaranın kısırlığa sebep olduğunu da belirten Akyıldız, son olarak, "Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi kısırlık riskini 3 kat artırır. Sigara nedeniyle kandaki oksijeninin az olması erkeklerde sperm, kadınlarda da yumurta kalitesini düşürür. Bunun sonucunda da hamile kalma şansını azaltır. Hamile kalınsa bile embriyo kalitesiz olacağı için düşük riski doğabiliyor." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA)