Düzenlenen referandumda halkın dörtte üçü tramvay ve otobüslerin bedava olması önerisine destek verdi. Bu şekilde toplu taşımanın özendirilmesi ve Estonya`nın Avrupa`nın en çevre dostu kentlerinden biri olması hedefleniyor.

Öneriye karşı çıkanlar ise planın siyasi nedenlerle gündeme geldiğini ve kamu kaynaklarının israfı olacağını söylüyorlar. Bilet satışları, halihazırda ulaşım sisteminin işletim masraflarının yüzde 33`ünü karşılıyordu. Belediye Başkanı Edgar Savisaar, Tallinn`in Avrupa`da böyle bir adım atan ilk kent olduğunu ve `Avrupa`daki yeşil hareketin amiral gemisi` olacaklarını kaydetti.

Tallinn yetkilileri, bir hafta boyunca kentin işlek noktalarına yerleştirilen sandıklara oy atan 68 bin kişinin girişimi desteklediğini belirtiyor. Bununla birlikte, kentin 416 bin sakininin sadece beşte biri oylamaya katıldı.

Muhalefetteki Reform Partisi ise, referendumu düzenlemenin 260 bin euro`ya mal olmasına tepki gösteriyor. Partinin başkan yardımcısı Valdo Randpere, "sonuç zaten baştan bu yana biliniyordu." dedi.

Randpere "Tallinn dünyanın en zengin kentlerinden biriymiş gibi görünüyor, ama nedense sokaklar çukurlarla dolu, kreşler için para yok" dedi. Estonya basını bu önerinin 20 milyon euro`ya mal olacağını bildiriyor. Yerel yönetim yetkilileri ise kararın kent genelinde özel araç kullanımını azaltacağını kaydediyor.