Diyarbakır'da düzenlenen 2018 yılı Okul Öncesi Eğitimi Değerlendirme ve Geliştirme Toplantısı'nda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, okul öncesi okullaşma oranının yüzde 48'den yüzde 100'e ulaştığı açıkladı.

Merkez Yenişehir ilçesinde bir otelde düzenlenen 2018 yılı Okul Öncesi Eğitimi Değerlendirme ve Geliştirme Toplantısı'nda konuşan Vali Güzeloğlu, ikinci yarıyılda Diyarbakır'ın 17 ilçesindeki okul öncesi okullarda alt yapı fiziksel donanım malzemesi ve kodlama eğitim vereceklerini ifade etti.

Toplantıya; Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Milli Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcısı Tolga Toğan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ve 17 ilçe kaymakamı katıldı.

Eğitimin toplumsal değişimin ve kalkınma süreçlerinin temel belirleyici alanı olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Eğitim; insandan başlayarak toplumu dönüştüren, değiştiren, yaşamı anlamlandıran ve değer katan yegâne uğraş alanıdır. Diyarbakır'da her nerede olursa olsun herkesin gerek örgün gerekse yaygın eğitimle buluşması temel önceliğimiz ve en önemli meselemizdir. 6 aylık görev sürecimizde ve ilk yarıyılı geride bıraktığımız şu günlerde eğitim başlığında çok önemli sonuçlar elde ettiğimizin de altını çizmek istiyorum. Özellikle okul öncesi alanındaki en temel hizmet ve hedef, başlığımızdı. Çok büyük başarı gerçekleştirildi. Göreve başladığımız dönemde 5 yaş grubunda yüzde 48'lerde olan okul öncesi okullaşma oranımız bugün yüzde 100'lere ulaştı. Bu gerçekten Diyarbakır'a yakışan ve çoktandır beklenen bir sonuçtu. Bu büyük başarı, gerçekten ikinci eğitim yılında da bizim en büyük gücümüz ve güvencemizdir. Bu noktada bugün değerlendireceğimiz ve Türkiye'de bir ilk olarak kalkınma ajansları sürecinde okul öncesi eğitime mali destek ve katkı programını açarak iddiamızı çok daha öteye taşıma ve başarımızı sürdürebilir kılma yolunca çok önemli bir adım attık. Geçtiğim günlerde açıkladığım 2018 yılı Karacadağ Kalkınma Ajansı mali destek programı başlıkları içerisinde 4,5 milyon TL mali destekle ve tamamen neredeyse hibe olacak bir katkıyla sadece okul öncesi eğitim başlığına kaynak aktaracağız." dedi.

"Okul öncesi okullarımızda kodlama eğitimini vermeye başlayacağız"

İkinci yarıyılda Diyarbakır'ın 17 ilçesindeki okul öncesi okullarda alt yapı, fiziksel donanım malzemesi ve kodlama eğitim vereceklerini söyleyen Güzeloğlu, engellilerin eğitim içinde, fiziki okul yapmak için çalışmalar başlattıklarını dile getirdi.

Kültürel bireysel gelişimi sağlayacak, kişilik ve değer eğitiminde katkı verecek çok önemli projelerinin olduğuna işaret eden Güzeloğlu, şunları söyledi: "İkinci yarıyılda başlayacak bu süreçte Diyarbakır'ın 17 ilçesinin her bir köşesinde her bir okul öncesi sınıfımızda ve anaokulumuzda en nitelikli alt yapı fiziksel donanım malzemesi çocuklarımızın oyunla öğrenmesini sağlayacak zeka geliştirici oyun, oyuncak, bilgi ve deney setleri ve en önemlisi de kodlama eğitimini vermeye başlayacağız. Bu noktada eğitimin bir bütününde her bir ilçe üzerinde yaptığımız değerlendirme toplantılarda gerek sınav ve sınava dayalı başarı sürecinde gerekse okullarımızın fiziki alt yapılarının iyileştirilmesinde ve eğitim bütün olarak ele alındığında sosyal kültürel bireysel gelişimi sağlayacak kişilik ve değer eğitiminde katkı verecek bir süreç bütününde incelenmesinde çok önemli projelerimiz var. Bizim çok hassas olduğumuz engellilerin eğitimi konusunda da mevcut alt yapımızın bazı eksiklerini gidermek adına önümüzdeki günlerde yani fiziki okul yapımları ve buna bağlı çalışmaları paylaşacağız. Hazırlıklarımız son aşamaya geldi. Eğitilebilir her çocuğumuzu ve her bireyimizi eğitmek temel iddiamız." (Mehmet Çelik - İLKHA)