VAN - Van'da meydana gelen depremler ve ardından bastıran ağır kış şartları nedeniyle insanlar zor şartlar altında yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalıyor.

 

174 Bin 997 Vanlı Konteynırlarda
Yaşanan tüm bu sıkıntıların yanında havaların düzelmeye başlaması nedeniyle şehir dışına göç etmiş olan Vanlıların geri dönmesiyle yaşanan yoğunluktan dolayı tedbir alınmazsa daha büyük sıkıntıların yaşanacağını yayınladığı bir basın bildirisiyle kamuoyuyla paylaşan Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bazı bölümlerinin eğitime başlaması, öğrenci ve öğretmenlerin kente dönmesi, Deprem konutlarının ve yeni yerleşim alanları ile ilgili çalışmaların hızla devam etmesinin Van'da hareketliliği artırdığını ifade etti.

 

Bilici yayınladığı bildiride, " Depremden birinci derecede etkilenmiş, konutları yıkılmış veya ağır hasarlı olan vatandaşlarımızın barınma sorunun giderilmesi amacıyla kurulan konteyner kentler için yapılan arazi çalışmaları, kanalizasyon, elektrik ve diğer alt yapı çalışmaları, konteynerlerin üretimi ve nakilleri zaman almıştır. Van merkezde 31, Erciş ilçemizde 4 olmak üzere toplamda 35 ayrı noktada geçici barınma alanları tespit dilmiştir. Van merkezde 31 kent alanından 28'inin alt yapısı tamamlanmış olup, 3 alan içinde çalışmalar devam etmektedir. Tamamlanmış konteyner kentlere 29 bin 547 aile olmak üzere 174 bin 997 vatandaşımız yerleştirilmiştir" diyerek deprem sonrası yapılan yerleşim çalışmaları hakkında kısa bilgi verdi.

 

"Van Şehir Şebekesi Yenilenerek Kanserojen Etkisi Doğuran Asbest Borular Değişecek"
Yeni yerleşim birimlerinin ve genel olarak Van'ın en büyük sorununun alt yapılarda meydana gelen hasarlar olduğunu ifade eden Bilici, "Van'da içme suyu sorunun çözümü amacıyla yapımı planlanan şebeke hatları ile terfi merkezi ve terfi hattı inşaatı ve bunlar için gerekli olan boru ve ek parçaların teminine yönelik iş ve işlemlerle ilgili AFAD ve İller Bankası A.Ş. ile ortak bir protokol yapılmıştır. Yapılan bu protokole göre Nisan ayından itibaren 5 ay olarak yapım süresi planlanmış olup, işin sonunda Van şehir şebekesi yenilenerek kanserojen etkisi doğuran asbest borular değişmiş olacaktır. Van halkı için hayati önem taşıyan bu yatırım aynı zamanda Konteyner kentlerin acil su ihtiyacını da karşılayacaktır." Açıklamasında bulundu. (Fikret Özkan - İLKHA)