EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye'nin en büyük tarım fuarı "AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı", Fuarizmir`de, Tarım Bakanı Fakıbaba ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın katıldığı törenle 13. kez kapılarını açtı. Açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çeşitli ülkelerden gelen bakanlar ve heyetler, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, sektör temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
AVRUPA`NIN EN BÜYÜK TARIMSAL EKONOMİSİ OLDUK
Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sektöre yönelik yasal düzenlemeler, projeler ve verilen yeni desteklerle tarımda istikrarlı bir büyüme sağlandı. Avrupa`nın en büyük tarımsal ekonomisi olduk. 2002`de Avrupa`da tarımsal ekonomide 4. sıradayken 2005`ten beri birinci sıradayız. 2002'de 4 milyar dolar civarında olan tarımsal ürün ihracatımız, 4 kat artarak 2016 sonu itibarıyla 16 milyar dolara yükseldi. 186 ülkeye 1536 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyoruz."
TARIMDA "TARIM 4.0"E GEÇİLECEK
Fakıbaba, sanayide yeni nesil üretim tekniklerini ifade eden "Sanayi 4.0" gibi tarımda da "Tarım 4.0"e geçmeye hazırlandıklarını, buna kırsal bölgelerde kalkınma hamlesiyle başlayacaklarını söyledi. Süt sağım robotu, akıllı tasma, toprağın nem yapısının akıllı telefonlarla kontrolü gibi teknolojik gelişmelerin tarımda kullanıldığını anımsatan Fakıbaba, bu alandaki desteklerin devam edeceğini bildirdi.
ZİRAAT ODALARIMIZ FUARLARA 700 BİN CİVARINDA ÇİFTÇİ GETİRDİ
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise şu başlıklarda konuştu: “Çiftçimizin yeni teknolojilerle ve yeni bilgiyle buluşması fevkalade önemli. Çiftçilerimizi Türkiye`nin neresinde bir fuar varsa, oraya otobüslerle taşıyoruz. Ziraat Odalarımız fuarlara 700 bin civarında çiftçi getirdi” "Gerek Türkiye Ziraat Odaları Birliği, gerek Ziraat Odalarımız olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere diğer bakanlıklarla yaptığımız protokoller çerçevesinde 496 bin çiftçimize eğitim verdik. Bunun 174 bini kadın çiftçi."“Tarım sektörünün, gıda güvencesinin önemini fark eden gelişmiş ülkeler, bakanlıklarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, bütün paydaşlarla ortak akıl oluşturarak ve tarımın önemi konusunda da toplumda bir bilinç yaratarak hızlı bir şekilde sektörlerini kalkındırdılar” “Ülkemizde bütün paydaşlar olarak ortak bir akıl yaratmamız, kalıcı bir devlet politikası oluşturmamız, uzun vadeli stratejiler geliştirmemiz lazım” “Biz bu ÇKS`ye talibiz. Bu yükü bu ağır yükü, Tarım Bakanlığı`ndan almaya talibiz. Uygun görülürse beraber çalışarak beraber planlayarak buna başlayabiliriz”