BÜŞRA ÖZER/DOĞRUHABER

“Allah Teâla, İbrahim`in evlatlarından İsmail`i seçti. İsmail`in evlatlarından Kinane`yi seçti. Kinane`den Kureyş`i seçti. Kureyş`ten Haşimoğulları`nı seçti. Haşimoğulları`ndan da beni seçti.” (Müslim 2276; Tirmizi 3605-06; Ahmed 4/107 )

Rasul-i Ekrem`in (sav) soyu pak ve temizdir. Peygamber ailesindendir. Onun gelişini Hz. İsa (as) müjdelemiştir. Nitekim o bir hadisinde şöyle buyurmaktadır; “ Babam İbrahim`in duası, kardeşim İsa`nın müjdesiyim.” ( Ahmed 4/127; Hakim 2/600 )

Abdulmuttalib, oğlu Abdullah`ın kurban hadisesinden sonra onu Mekke`nin soy bakımından en şerefli hanımlarından Amine binti Vehb b. Abdulmenaf ile evlendirdi. Evliliklerinden birkaç ay sonra Abdullah, hamile eşini Mekke`de bırakıp ticaret için Şam yolculuğuna çıktı. Fakat bu yolculuktan dönemedi. Dayıları Neccaroğulları`nın bulunduğu Medine yakınlarında defnedildi.

Rivayetlere göre Fahr-ı Kâinat Efendimiz (sav) Fil hadisesinden 52 veya 53 gün sonra 12 Rebiulevvel ( miladi takvime göre 20 Nisan ) 571 yılında dünyaya geldi. Dedesi rüyasında gördüğü üzere ona “yerde ve gökte övülmüş” manasında Muhammed adını verdi.

Yine rivayetlerde geçtiği üzere Son Elçi (sav) daha doğarken bile bir takım mucizeler gerçekleşmiştir. Annesi onu dünyaya getirirken hiç doğum sancısı çekmemiştir. Doğarken sünnetli doğmuş, melekler onu yıkamış iki omzu arasına peygamberlik mührünü vurmuştur.

Mekke`nin sıcaklığına yeni doğan çocuklar dayanamazdı. Bu yüzden yaylalardan gelen sütannelere verilirdi. Alemlerin övüncü Efendimizi süt anne bulununcaya kadar akrabaları emzirdi. Amcası Ebu Leheb`in cariyesi olan Süveybe ona ilk süt emziren kişidir. Süveybe Hatun, Peygamberimiz`in (sav) amcası Hamza`ya ( ondan 3 yaş büyüktür) ve Ebu Seleme`ye  (İslam`ı ilk kabul edenler arasındadır) de süt emzirmişti. Peygamber`in (sav) sütannelerinden biri de babasının cariyesi, onun bakımını üstlenen dadısı Ümmü Eymen`dir.

Havazinlilerin bir kolu olan Sa`d b. Bekr kabilesinden bir grup Mekke`ye gelmişti. Malum hikâyeye göre Halime ve kocası Haris`in binekleri zayıf olduğu için kervanın gerisinde kalmışlardı. Önden gidenler zengin ailelerin çocuklarını aldılar. Yetim Muhammed (sav) neredeyse kafiledeki herkese teklif edildi. Fakat babası olmadığı için yeteri kadar ikram görmeyecekleri düşüncesiyle kadınlar onu almak istemediler. Elleri boş dönmek istemeyen Halime ve Haris bundan asla pişmanlık duymayacakları, yetim Muhammed`in (sav) evine girdiler. Devam edecek..

Yararlanılan Kaynaklar
Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi
Ali Muhammed Sallabi, Siyer-i Nebi