TEKNOLOJİ SERVİSİ
İleri Polimerik Malzemeler Araştırma Laboratuvarı`nda, TÜBİTAK ve Pamukkale Üniversitesi`nin desteği ile elektriksel akım ile renk değiştirebilen polimerler elde eden Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ak ve ekibi, bu elektrokromik polimerler ile şeffaf halden birkaç renk elde edilmesinin yanında, aynı malzemeden uygulanan potansiyele göre onlarca renge sahip olabilen polimerler sentezledi. Değişik renklerin bu polimerler aracılığı ile elde edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ak, bu iletken polimerlerin cam üzerine kaplanarak birbirinden farklı alanlarda uygulanabilir olduğunu belirtti. Geliştirdiği teknolojiyi örnek vererek açıklayan Prof. Dr. AK, iletken polimer (plastik) malzemeyle hazırlanan akıllı camlar ile evlerimizin, ofislerimizin pencerelerini istendiğinde veya güneş ışığının şiddetine göre farklı renklerde ve tonlarda ayarlanabildiğini, arabaların camı da bu teknoloji ile renk değiştirebildiğini söyledi.
KİŞİNİN MODUNA UYUM SAĞLAYAN BUKALEMUN GÖZLÜK VE KIYAFETLER
Tüm bunlara ek olarak Prof. Dr. Metin AK, geliştirdiği iletken plastik malzeme (bukalemun malzeme) kullanılan camlar ile tasarlanacak gözlüklerde gözlük çerçevesi içerisine gizlenen ufak bir pil vasıtasıyla; ruh halimize, kıyafetimize ya da gün ışığına göre farklı renklerde kullanabileceğini ifade etti. Bu teknolojinin tekstil alanında kullanıldığında ise günlük hayatta renk değiştiren kıyafetlerin tasarlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Metin Ak, geliştirilen bukalemun malzemenin askeri kıyafetlerde kullanıldığında ortama göre renk değişiminin sağlanması ile çok daha kolay kamuflaj olunabileceğini belirtti.
İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINA ZARARLI MADDELERİ SAPTAYAN ‘BUKALEMUN MALZEMELER`
İletken Polimer (Plastik) Malzemenin uygulanabildiği diğer bir alanın ise sensörler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Metin Ak, İletken Polimer Malzeme`nin sensör sistemlerinde algılayıcı eleman olarak kullanılabildiğini belirtti. Bu konuyla ilgili olarak da Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Tez ile ortak verdiğimiz bir proje TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir. Bu projenin çıktılarının uzun vadede patlayıcı, narkotik veya endüstriyel uçucu moleküllerin rahatlıkla saptanması ve şeker hastalığı, akciğer kanseri gibi bazı hastalıkların erken teşhisinde kullanılabileceği düşünülmektedir` şeklinde konuştu.