Suriye'deki ateşkesin garantör ülkeleri durumunda olan Rusya, Türkiye ve İran'ın gözetimi altında gerçekleşen, hükümet yanlısı ile muhalif grupları bir araya getiren 2 günlük Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başladı.

Kongrenin ilk günü heyetlerin gelişi ve kaydı ile geçerken, ana toplantı yarın yapılacak.

Kongreye 1600 Suriyeli delegenin katılması bekleniyor. 1600 delegeden 1300'ünü Suriye'deki farklı gruplar oluşturuyor. Suriye dışından delegeler "gözlemci" olarak yer alıyor. Bunlar arasında BM Güvenlik Konseyinin daimi beş üyesi ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in temsilcileri ile Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan gibi Suriye'ye komşu ülke ve Arap ülkelerinin temsilcileri yer alıyor.

Arapların dışında Kürtler, Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkezler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Abhazlar, Türkmenler ve Dürziler de kongrede temsil edilecek.

Kongrede Rusya'yı Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran'ı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari temsil ediyor.

Muhalifleri BM gözetimindeki Cenevre görüşmelerinde temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi, siyasi geçişi Cenevre'de görüşmek istediklerini belirterek, toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da 26 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Soçi'ye, Kongre'de çıkacak kararın Cenevre'ye taşınması şartıyla katılacağını söylemişti.

Anayasa hazırlığına ilişkin tüm adımların Cenevre'de BM gözetimindeki süreç kapsamında atılacağını vurgulayan Mistura, anayasa komisyonunda Cenevre'deki sürece katılan muhalifler, rejim, Suriye uzmanları, sivil toplum üyeleri, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağının altını çizmişti.

PYD/PKK ve ilişkili kişiler, Türkiye'nin itirazı nedeniyle Kongre'ye davet edilmemişti. (İLKHA)