Üzerine vazife olmayan pekçok konuya karışmasıyla ünlü TÜSİAD, asıl alanı olan endüstride ise dökülüyor. TÜSİAD tarafından dernek üyesi ilaç şirketleri incelenerek hazırlanan "Sağlık Raporu"nda, ilaç firmalarının teknolojik ilerleme, yenilikçilik ve buluşçulukta nasıl geri kaldıkları ortaya çıktı.
 
İLAÇ SEKTÖRÜ FORMÜLASYON ÜRETEMİYOR
Akit`ten Furkan Altınok`un haberine göre, ilaç sektöründe inovasyon faaliyetleri ile jenerik ilaç üretiminin çok önemli olduğu, firmaların bu alanlarda yoğunlaşması gerektiği anlatılan raporda, "Orijinal ilaç olmazsa bu alanda ilerleme sağlanamaz. Türkiye, ilaç sektöründe önemli ve büyüyen bir pazar hacmine sahiptir. Konumu itibariyle ihracat potansiyeli büyüktür. Bu avantajları, ilaç sektöründe sınırlı düzeydeki Ar-Ge faaliyetlerini artırarak değerlendirebilmelidir. Türkiye ilaç piyasası halen 10 milyar doları aşkın büyüklüğüyle en hızlı gelişen ülkeler arasındadır. Ancak ilaç sektöründe formülasyon geliştirilmesi ve araştırmaları kısıtlı çerçevede yapılmaktadır" denildi.
 
BÜTÜN VERİLERDE DÖKÜLÜYORLAR
TÜSİAD raporunda; Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki harcamalar ve ilaç Ar-Ge`sinde istihdam edilen personel sayısının dünya ölçeğine göre oldukça geride olduğuna işaret edilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: "önceki yıl dünyada yürütülen 72,615 klinik araştırmanın sadece 521`i Türkiye`de yapılmıştır. ABD`de her bir milyon kişiye düşen klinik araştırma sayısı 191, Batı Avrupa`da 86, Doğu Avrupa`da 22 iken, Türkiye`de bu sayı 4`tür. Araştırmacı firmaların Türkiye`de ilaç Ar-Ge`sinde istihdam ettiği personel bu sektörde gerçekleşen toplam 25 bin kişilik istihdamın yalnızca binde 8`i kadardır. Türkiye`de faal ilaç firmalarının patent başvuru ve tescilleri içindeki payı yüzde 1`in altındadır. Türkiye`de, araştırmacı firmaların Ar-Ge`ye ayırdığı kaynaklar 38 milyon dolardır. Küresel ölçekte 90 milyar dolar düzeyindeki ilaç Ar-Ge harcamasının yüzde 0.042`si düzeyinde kalan bu miktar, cirolarının yüzde 18.7`sini Ar-Ge`ye ayırdığı bilinen yenilikçi ilaç firmalarının Türkiye`ye yönelik yatırımlarının düşük düzeyde kaldığını göstermektedir.
 
YENİLİKÇİLİK VE BULUŞÇULUK İSTİDAMI ARTTIRIR
Fiyatlandırma ve geri ödeme kararlarında yurt içinde oluşturulmuş yenilikçi ilaçların üretimini özendirecek politikaların belirlenmesi gerektiği de kaydedilen raporda, "Bu kararlarda ilacın yenilikçi niteliği ve klinik araştırma, üretim ve ihracat imkanı özelliği dikkate alınmalıdır. Yenilikçi araştırma ve yatırımlar, istihdamı artıracak ve mevcut insan gücünün araştırma deneyimi kazanmasını sağlayacaktır" denildi.