Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Buzağılar Ölmesin Ülkemiz Kalkınsın" temalı konferansta konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'de doğan buzağı ölümlerine dikkat çekti.

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa; Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kurum müdürleri, ticaret, sanayi, esnaf ve ziraat odaları yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü M. Ertan Atalar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil'in konuşmalarının ardından katılımcılara hitaben Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'de doğan her 100 buzağıdan 15'inin öldüğünü belirterek, bunun nedeninin bakımsızlık ve bilgisizlik olduğuna işaret etti.

Silvan Projesi'nin yıllarca engellendiğini belirten Güzeloğlu, "Bugün Türkiye'de GAP'tan sonra en büyük toplumsal, ekonomik ve tarımsal dönüşüm projesi Silvan Projesi, Diyarbakır'da hayata geçecek olan bu proje 8 baraj ve 23 sulama projesiyle birlikte 31 büyük entegre projedir. 2023'de Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde bütünüyle hayata geçecek proje; 235 bin hektar alanı sulayacak. Dönüm değil 235 bin hektar bu Diyarbakır'ın sulanabilir bütün alanlarının suyla buluşması demektir. Peki, sonra ne demek 300 bin insanımızın doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı yerde iş, aş bulması demek, gelir elde etmesi demek ve ekonomiye yılda 1.2 milyar bugünkü hesaplamalarla yani, bir katrilyondan fazla doğrudan bir kazanç demektir. Yıllardır bu ülkenin gelişmesi ve kalkınmasının önündeki ihanet çemberlerinin, terör örgütlerinin bütün ihanetine rağmen bu millet, duruşuyla bunların hepsini hamdolsun bertaraf etti. İçte ve dışta hangi noktada hangi ihanetleri hedeflerse hedeflesinler bu büyük devlet ve millet kararlılığıyla onları alt edecek. Silvan Projesi'ni de yıllarca engellediler." dedi.

Türkiye'deki buzağı ölümlerinin yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldüğü takdirde et ithal eden değil ihraç eden bir ülke haline geleceğini söyleyen Güzeloğlu, "Ülkede doğan her 100 buzağının 15'i ölüyor. Nasıl ölüyor? Bilgisizlikten, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten peki bunu azaltabilir miyiz? Önce bilgileneceğiz, sonra ilgileneceğiz, peki azalırsa ne olur? Her doğan buzağının 15'i yerine 10'u ölse yani onu bir yüzde 5 düşürebilsek ülke et ithal etme derdinden kurtulur. Peki, o yüzde 10'u yüzde 5'e düşürsek ne olur o zaman Türkiye et ihraç eden eti yurtdışına satan bir ülke olur. Hiç öldürmesek ki hedefimiz o, o zaman Türkiye dünya çapında bir et üretim hayvan besi merkezi olur. Bilim insan içindir. Bilgi insana değer katmak için üretilmelidir. Bu perspektifte İnşallah bu yıl geçtiğimiz günlerde üniversitede yaptığımız toplantılarda ifade ettik bir hayvan hastalıkları hastanesi Veterinerlik Fakültemizin hem denetim hem de gözetiminde bununla ilgili altyapı çalışmaları, gen araştırma merkezi, buna dönük ön tedavi ve tanının gerçekleşmesi komple bir çalışmanın sergilenmesini yapacağız." İfadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA)