CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nun (TRT) son on yılda kurum içi ve kurum dışı aldığı yapım sayısı ve bunların maliyetlerini sorduğu yazılı soru önergesinde "Kurum dışı yaptırılarak TV'lerde yayınlanmadan arşivde bekleyen yapım sayısı kaçtır? Toplam ne kadar ödeme ile gösterilmeyen yapımlara ödeme yapılmıştır? 2016 ve 2017 yıllarında doğrudan temin yolu ile kurum dışından alınan iş sayısı kaçtır? Toplam ödeme tutarı ne kadardır?" şeklindeki sorulara da yanıt verilmesini istedi.
Yazılı soru önergesini cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TRT Yönetim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda programların öncelikle iç yapım olarak yapılıp yapılamayacağının değerlendirildiğini belirterek, "Bu kapsamda, yayınlanan programların büyük bir kısmı iç yapımlardan oluşmakla birlikte global ölçekte yayın yapan TRT'de diğer ülkelerdeki örneklerinde olduğu gibi program temini için kurum dışı yapımlar, ortak yapımlar, lisanslamalar gibi yöntemlere de başvurulmaktadır" dedi.
TRT kanallarında 4 bin 125 adet kurum içi yapım ve 3 bin 455 adet kurum dışı yapım yaptırıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kurum dışı yaptırılarak yayınlanmadan arşivde bekleyen herhangi bir yapımın da bulunmadığını söyledi.
TRT'nin 3 bin 455 adet kurum dışı yapım yaptırması kabul edilebilir bir durum değildir
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarına cevap veren Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TRT'nin en gelişmiş olanaklara sahip bir yayın kuruluşu olmasına rağmen 3 bin 455 adet kurum dışı yapım yaptırmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.
Gürer, "TRT kurumunun yetişmiş kadrolarına ve olanaklarına rağmen kurum dışı yaptırdığı işleri ve halktan toplanan vergi gelirinin TRT yandaşına aktarımı kabul edilebilir bir durum değildir. Sayıştay raporlarında da kurumun kendi olanaklarının değerlendirilmesi gerektiği, farklı dönemlerdeki denetim raporlarında da yer almaktadır." dedi.
Bakan Bozdağ kurum dışı yapılıp yayınlanmayan yapımın bulunmadığını sözlerini hatırlatan Gürer, "Oysa "Kuşlar Bizim Gibi" dizisinin Toplam maliyeti 4.450.000-Avro. Bahse konu film tamamlanarak firması tarafından 31.07.2014 tarihinde TRT'ye teslim edilmiş ama yıllarca yayına verilmemiştir." iddiasında bulundu.
Gürer, konuşmasına şöyle devam etti: "Kurum dışı yapılan yayınların büyük bölümü kendi olanakları ile yapabileceği işlerdir. Daha uygun koşullarda yapım olanağı varken dış yapım almak tamamen incelenmesi gereken bir durumdur. TRT'de kurumda yetişmiş ve uzman kadroları yok ederek bu süreçler bilerek yaratılmıştır. Kurum dışı yapımlar içerik ve değer olarak tek tek incelenmeyi gerektirmektedir. Halktan isteğinin dışında kesilen vergilerle sağlanan gelirlerin böylesine değerlendirilmesi kamu vicdanında sorgulanacak bir durumdur. Yansız ve tarafsız yayından çoktan uzaklaşan TRT Kurumu, kurum dışından zorunlu olmadıkça alım yapmamalı ve yapılan çalışmalar yıllarca arşivlerde bekletilememelidir" dedi. (İLKHA)