20 Ocak 2017 tarihinde Türkiye'nin PYD'ye yönelik başlattığı Afrin operasyonu devam ediyor.

'Zeytin Dalı Harekatı' hakkında tepki gösteren bazı devletler, harekatı derhal sonlandırmak için BM Genel Kuruluna taşımayı gündemlerine aldılar.

Harekat hakkında tepki gösteren ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Afrin operasyonunu Arapların güvenliği için tehdit olarak gördüklerini yazdı.

RUSYA

Operasyonu değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD'nin Suriye'deki tavrının Türkiye'yi çıldırttığını belirterek,  "Birçok siyaset uzmanı niçin endişe ettiğimizi soruyor ve şöyle diyor: Bırakın ABD, İran ya da Türkiye'yi çılgına döndüren tek taraflı eylemleri yaptığı Suriye gibi ülkelerde anlaşma yetersizliğini, dış ilişkilerdeki yıkıcı rolünü ispatlayadursun." dedi.

Operasyonun endişeyle izlendiğini ve acilen durdurulması gerektiğini belirten Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, aksi durumda operasyonun durdurulması için konuyu BM'ye taşıyacaklarını ifade etti.

Frants Klintseviç yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin başlattığı 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili olarak operasyonun Suriye topraklarında bir silahlı çatışmanın meydana gelmesi olasılığı karşısında Birleşmiş Milletler'de (BM) Türkiye'nin Afrin'de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğiz." dedi.

İRAN

TSK'nın başlattığı Zeytin Dalı Harekatına bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığından geldi.  Afrin Operasyonu için 'teröre destek veriyor' denilen açıklamada, operasyona derhal son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Hasami, operasyonun bölgedeki terör faaliyetlerini artırabileceğini belirterek, bu operayonun terörü durdurmak bir yana  bölgedeki teröristlerin elini güçlendirebileceğini söyleyerek operayonu durdurma çağrısı yaptı.

SURİYE

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'da 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili yaptığı değerlendirmede, operasyonun Ankara'nın teröristleri destekleme politikasına dayandığını söyledi.

FRANSA

Birleşmiş Milletleri Güvenlik Konseyi'ni (BMGK), Afrin için acil toplantıya çağıran Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, çatışmaya son verilmesi ve bölgeye insani yardım ulaşımının sağlaması gerektiğini söyledi.

NATO

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan NATO ise, Türkiye'nin istikrarsız bir bölgede bulunduğuna ve terörden belirgin şekilde acı çektiğine dikkat çekerek, kendini savunma hakkı ön plana çıkarılırken orantılı ve ölçülü hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ABD

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel de operasyon ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, harekatın, IŞİD'e karşı mücadele çabalarını dağıtabileceğini söyleyerek,  hızlı bir çözüm ve düşmanlıklara son verme çağrısında bulundu.

Pentagon adına açıklama yapan Sözcü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway ise Türkiye'nin PKK ile güvenlik kaygılarını anladıklarını söyleyerek, "Afrin'deki gelişmelere müdahil olmamız söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

MISIR

Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyonu değerlendiren Mısır Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili olarak bir bildiri yayınladı.

Bildiride operasyon, Suriye'de siyasi çözüme yönelik çabaların baltalanması ve mevcut siyasi kararların ihlali olarak değerlendirildi.

Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyonu kınayan Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından düzenlenen operaysonu Suriye'nin egemenliğine karşı bir saldırı olarak nitelendirdi.

Barzani'den Afrin açıklaması

TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonunu değerlendiren Mesut Barzani, savaş ve şiddetin sorunları çözemeyeceğini, aksine savaş ve şiddetin sorunları daha da büyüteceğini söyledi.

Barzani, "Savaş ve şiddetle sorunlar daha da derinleşip büyüyecektir. Afrin'e yönelik saldırıların en kısa sürede bitmesini ümit ediyoruz." dedi. (İLKHA)