Aksa Siirt-Batman Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (SİBADAŞ) Batman Bölge Müdürü Vekili Mustafa Yardımcı, Batman'da bu yıl içerisinde yapacakları doğalgaz çalışmaları hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
SİBADAŞ olarak kentte 2011 yılında altyapı çalışmalarına başladıklarını belirten Yardımcı, "Ancak 2011 yılı içinde alt yapı şebekemizi düzenlediğimiz halde BOTAŞ ana hattında gaz olmadığı için 2012'de verilen gazla abonelerimiz ağustos ayında gaz kullanmaya başladı. Şu ana kadar Batman genelinde 45 bine yakın abonemiz var. İlk başladığımız yerler Gültepe, Belde ve kısmen de Çamlıtepe mahalleleriydi. Buradaki hemen hemen tüm konutlar gaz kullanıyorlar. Ancak son dönemlerde şehrin eski mahallelerinde gaz kullanım oranı düşük seyrediyor. 3-4 yıldır gaz verdiğimiz mahallelere baktığımız zaman gaz kullanım oranının çok aşağıda neredeyse yüzde 30'larda olduğunu görüyoruz. Ama bu bizim yatırım yapmayacağımız anlamına gelmiyor." dedi.
"Hedefimiz birkaç yıl içerisinde ilin tamamına doğalgazı ulaştırmaktır."
Son 3 yıldır aboneleşme oranlarının yavaşladığını ifade eden Yardımcı, "Sebebi de, evler müstakil olduğu için vatandaşların doğalgaz sistemine geçmemesidir ama apartman daireleri olduğu zaman herkes kullanmak zorunda kalıyor. İnşallah bu yılın bahar ayında çalışmalarımıza kaldığımız yerden başlayacağız. Hedeflediğimiz çalışmayı yapmamız için bu yıl biraz erken başlamamız gerekecek. Birinci önceliğimiz Batı Raman Kampüsü'ne gaz götürüyoruz ve bir kısmını yaptık. Öncelikle onu tamamlamamız lazım. Geçen sene Cudi, Yavuzselim, Petrol ve Bayındırlık mahallelerinde çalıştık, buralarda kısmi birkaç ara sokaklarımız kalmış, onları tamamlamayı planlıyoruz. Bir de eksik kalan servis hatlarımız var, onları tamamlarız diye düşünüyorum. Üniversiteye gitmişken, muhtemelen TOKİ'de gazdan istifade eder. Daha sonra belediyeyle görüşmemiz olacak. Onların alt yapı çalışmalarına göre nereleri yapacağımıza dair çalışmamızı belirleyeceğiz. Hedefimiz birkaç yıl içerisinde ilin tamamına doğalgazı ulaştırmaktır. Şehir büyüdükçe çalışmalarımız devam edecektir." diye konuştu.
"Doğalgaz hava kalitesini artırıyor"
Doğalgazın hava kirliliğinin önüne geçilmesi açısından çevreye de olumlu bir yansımasının olduğunu vurgulayan Yardımcı, "Belki ilk yatırım maliyeti biraz yüksek olabilir ama doğalgaz en başta ekonomiktir. Doğalgaz teknolojik bir ürün olmadığı halde insan hayatına etkileri bir teknolojik ürün mertebesindedir. Çünkü hayatı kolaylaştırıyor. Doğalgazın olduğu mahallelerde neredeyse hiç hava kirliliği kalmıyor. Araştırmalarda Batman'da geçmiş yıllara göre solunum yolu hastalıklarında düşme olduğu gözlemlenmiş. Bunun etkisinin doğalgazdan kaynaklandığını düşünüyoruz. Batman'da daha önce hava kirliliği nedeniyle nefes alamadığımız yerlerde şu anda rahat bir şekilde gezebiliyoruz. Hava kalitesini en ciddi artıran doğalgazdır. Doğalgaz kullanım sayısı arttıkça hava kirliliği oranı düşecektir." ifadelerini kullandı.
"Doğalgazı kaçak kullanan çok sayıda kişiyi tespit ettik"
Doğalgazı kaçak kullananların olduğunu ve tespit ettiklerini aktaran Yardımcı, vatandaşlara uyarılarda bulunarak şunları söyledi: "İlimizde doğalgazı kaçak kullanmaya tevessül edenler var. Bizim de görevimiz bunları tespit edip, yakalayıp caydırıcı cezalar vermektir. Doğalgazı kaçak kullanan çok sayıda kişiyi tespit ettik. Elektrik gibi olmasa da az oranda kullananları tespit ettiğimiz olmuştur. Doğalgazı kaçak kullanmak çok risklidir. En ufak bir sızıntı büyük sıkıntılara sebep olur. Gaz sinsi ilerler. Bir yerde sıkışır ve bir kıvılcımla patlama riski var. Bizim düzenli kontrollerimiz var, kaçak kullanmaya çalışanlar elbette yakalanır. Bugün yakalanmazsa 3-5 ay sonra yakalanır ve ne kadar geç yakalanırsa cezası da o kadar fazla olur. Doğalgazı kaçak kullananlara para cezasının yanında bir ila 7 yıl arasında hapis cezası verilmektedir."(M.Fatih Akgül-İLKHA)