Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelinde çiftçilerin mustarip olduğu, bitkilerin hastalıklarının tam olarak teşhis edilmesi amacıyla Batman'da "Bitki Sağlığı Teşhis Kliniği" törenle açıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğündeki kliniğin açılışına; Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli katıldı.

Yapılan açılışın ardından kliniği gezen Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, klinik hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas'tan bilgi aldı.

Kliniğin açılışının ardından açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Çeviren, kentte böylesi bir klinik kazandırdıklarından ötürü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün daima çiftçinin yanında olduğunu ifade eden Çeviren, "Bu laboratuvarla beraber çiftçilerimize aynı zamanda bir rehberlik de ediyor. Hangi böceğin, ne tür bir zararı var şeklinde çiftçilerimize de bu laboratuvarla gösterilerek, izah edilip, mücadelenin yol ve yöntemleri de gösterilecek. Bu açıdan son derece önemlidir." dedi.

Klinik ile ilgili açıklamalarda bulunan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın, Bitki Sağlığı Teşhis Kliniği'nin üreticilerin umudu olacağını söyledi.

Bitki Sağlığı Teşhis Kliniğinde başlangıç itibariyle entomoloji alanında hizmet vereceğini aktaran Yalçın, kliniğin aynı zamanda çiftçilere bire bir ve uygulamalı eğitimi verebilecek şekilde dizayn edildiğini vurguladı.

"Batman'da 65 çeşit bitki hastalığı var"

Batman genelinde 65 çeşit bitki hastalığının mevcut olduğunu kaydeden Yalçın, "Bugün itibariyle Bitki Sağlığı Teşhis Kliniğini açmış bulunuyoruz. Bu Bitki Sağlığı Teşhis Kliniğimiz Türkiye genelinde ancak birkaç vilayetimizde bulunabilmektedir. Batman İl Müdürlüğü de bunlardan bir tanesidir. Bu proje ile bizim amacımız 65 bitki hastalık ve zararları ile mücadele etmektir. Bu hastalık ve zararlar içerisinde özellikle zararlar kısmında biz teşhisleri yerinde yaparak daha hızlı hizmet vermek için bu laboratuvarı açtık. Bu laboratuvar açılmadan önce bizim bitki zararları ile ilgili numuneler Çevre Araştırma Endüstrisine gönderilmekte ve bu da zaman almaktaydı, hizmetimiz bir nebze aksamaktaydı." diye konuştu.

"Çiftçilerimiz bizimle birebir yakın çalışmaya gayret etsinler"

Konuşmasında çiftçilere çağrıda bulunan Yalçın, "Burası aynı zamanda bir bitki sağlığı alanında çiftçi eğitim merkezi olarak faaliyet gösterecektir. Çiftçilerimizi buraya alacağız, görsel olarak birebir onları eğitmeye çalışacağız. Bu klinik aynı zamanda bir laboratuvar görevi görecek ve bu alanda faaliyetini sürdürecektir. Karantinaya tabi hastalık ve zararların teşhisi ve arşivlenmesi alanında da faaliyet gösterecek bir klinik burası. Her geçen günde bunu geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda yetişmiş bir personel ekibimiz var, güzel hizmetler sunmak amacı ile projeyi gerçekleştirdik. Bitki hastalık ve zararlarından mustarip çiftçilerimize bizim çağrımız şudur, özellikle bizimle birebir yakın çalışmaya gayret etsinler, biz onların emrindeyiz. İstedikleri numuneyi bize getirebilirler veya bizi davet ederler, biz oradan numune alırız ve onları burada eğitebiliriz." dedi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)