HABER MERKEZİ / DOĞRUHABER
Geçtiğimiz günlerde ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'deki ortaklarıyla yeni bir sınır güvenlik gücü kuracağını açıklamış, yeni gücün 30 bin kişiden oluşmasının hedeflendiği belirtilmişti. Ayrıca açıklamada sınır güvenlik gücünün Türkiye ve Irak sınırını kontrol edeceği ifade edilmişti. Türkiye, sınırında yaşanan bu gelişmelere sessiz kalmayarak Afrin`e harekât kararı almış ve dün itibariyle YPG mevzileri obüs toplarıyla bombalanmıştı. Yaşanan gelişmeler Amerika`yı tedirgin etmiş olacak ki ardı ardına açıklamalarda bulunarak, Sınır Güvenliği Gücü kurmadıklarını iddia etti. Kamuoyu, Amerika`dan yapılan açıklamaları tatmin edici bulmazken bunun daha önceden birçok kez olduğu gibi büyük şeytanın yeni bir oyunu olduğunu düşünüyor.
İLK AÇIKLAMA PENTAGON`DAN; "YENİ BİR ORDU" KURMUYORUZ
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de SDG ismini kullanan PYD/PKK'ye kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etti. Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, yazılı açıklamasında, "ABD, Suriye'de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor. Eğitim, toplumları yıkıma uğramış mültecilerin evlerine dönmeleri için güvenliği artırmak üzere tasarlanmıştır. DEAŞ'ın aynı zamanda yönetimsiz ve kurtarılmış olan yerlerde tekrar ortaya çıkmaması için gereklidir. Bu yeni bir 'ordu' veya 'konvansiyonel sınır muhafız gücü' değildir." ifadelerini kullandı. Söz konusu gücün ve verilecek eğitimin DEAŞ karşıtı kampanyanın amaçlarına uygun olduğunu savunan Pahon, eğitilen güçlerin istikrar çalışmalarını kolaylaştıracağını ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre Sürecine destek sağlayacak koşulları oluşturacağını öne sürdü. Suriye'de DEAŞ karşıtı operasyonların bitmediğini belirten Pahon, şöyle devam etti: "Bu güvenlik güçleri içeride DEAŞ savaşçılarının Suriye'den kaçışını engellemeye ve kurtarılmış bölgelerdeki yerel güvenliği sağlamaya odaklıdır. Bu güçler yerel halkı koruyacak ve Cenevre'de Suriye iç savaşının uzun dönemde çözümünü beklerken DEAŞ'ın ABD'ye, müttefik ve ortaklarına karşı yeni saldırı gerçekleştirmelerini engelleyecek." Türkiye'nin güvenlikle ilgili kaygılarının farkında olduklarına değinen Pahon "Türkiye'nin güvenlik endişeleri meşrudur. DEAŞ'ı yenmek üzere Suriye'deki çabalarımız konusunda Türkiye ile tamamen şeffaf olacağız ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimizin yanında duracağız." değerlendirmesinde bulundu.
PENTAGON KOALİSYON İLE ÇELİŞTİ
Koalisyon daha önce 30 bin kişiyi bulacak yapılanmanın adını "Sınır Güvenliği Gücü" olarak açıklamıştı ancak Pentagon'un bu isimden geri adım atması dikkati çekti. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, "Koalisyon yeni 'Suriye Sınır Güvenliği Gücü' kurmak üzere SDG ile ortak çalışmaktadır." demişti. 230 kişinin eğitildiğini aktaran Dillon, bu gücün sayısının 30 bini bulacağını ifade etmişti. Söz konusu güce katılanların, yaşadıkları yerlere yakın bölgelerde görev alacağını kaydeden Dillon, "Kuvvetin etnik bileşimi, görev yaptıkları yerlere göre değişiklik gösterecektir. Kuzey Suriye'de daha çok Kürtler görev alacakken, Fırat Vadisi ve Irak sınırı boyunca güneye doğru ise daha çok Araplar görev alacak." açıklamasını yapmıştı. Albay Dillon, 30 bin kişilik "ordunun" 15 bininin DEAŞ ile mücadele bitmek üzere olduğu için SDG mensuplarından istihdam edileceğini vurgulamıştı. Kalan 15 bin kişi için ise eğitim ve istihdam süreçlerinin başladığını belirten Dillon, PYD/PKK'nin halen Deyri Zor yakınlarında DEAŞ ile mücadeleye devam ettiğini savunmuştu.
İKİNCİ AÇIKLAMA ABD DIŞİŞLERİ BAKANI`NDAN: SURİYE'DE SINIR GÜVENLİK GÜCÜ KURMUYORUZ
Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesi`nde verdiği konferansın ardından Washington'a dönerken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Suriye'nin kuzeyinde sınır koruma birlikleri kurulacağı" haberleriyle ilgili konuşan Tillerson, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada'nın Vancouver kentindeki Kuzey Kore toplantısında konuyu geniş bir şekilde konuştuklarını söyleyen Tillerson, ABD'nin Suriye'deki niyetinin "DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki yerel unsurlara eğitim vermek" olduğunu belirtti. Tillerson, "Kuzeybatı Suriye'de ve Fırat Vadisi boyunca halen DEAŞ saldırılarının olduğunu görüyoruz, dolayısıyla bu sadece daha fazla eğitim verme ve DEAŞ'ın kaçış yollarını kapatma çabasıdır." değerlendirmesini yaptı.
"TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ TEPKİYİ ANLIYORUZ"
Türkiye'nin verdiği tepkiye ilişkin de "Onların neden bu şekilde tepki verdiğini anlıyoruz." ifadesini kullanan Tillerson, bu konuda ABD Savunma Bakanı James Mattis ile aynı düşündüklerini de sözlerine ekledi. Stanford Üniversitesi`ndeki konuşmasında da Tillerson, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve bu konuda beraber çalışmaya devam edecekleri mesajını vermişti.