Yapılan araştırmalara göre, İsviçre kişi başına 8,7 kilogram ile çikolatanın dünyada en çok tüketildiği ülke olurken, ikinci sırada ise 7,9 kilogram ile Almanya'nın yer aldığı belirlendi.

Konuyla ilgili medyada inceleme yapan Interpress'in Uluslararası Kakao Örgütünün verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyadaki çikolata tüketiminin yarısını Avrupa gerçekleştirirken, Türkiye'de ise çikolata tüketiminin kişi başı 3,1 kilogram olduğu tespit edildi.

En çok çikolata tüketilen diğer ülkelere bakıldığında Avusturya 7,9 kilogram ile üçüncü sırada bulunurken, dördüncülüğü 7,7 kilogram ile İrlanda, beşinciliği ise 7,3 kilogram ile İngiltere'nin aldığı görüldü.

Türkiye'de 237 bin ton çikolata üretildi

Çikolata pazarının büyüklüğünün geçtiğimiz yıl artış kaydederken, Türkiye'de geçen yıl 237 bin ton çikolata üretimi yapıldığı belirlendi. Çikolata tüketiminin ortalama 3,1 kilogram olduğu Türkiye'ye çikolata konusunda en fazla talep Arap ülkelerinden gelirken geçtiğimiz yıl başta Irak olmak üzere Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelere çikolata ihracatı gerçekleştiği saptandı.

Türkiye'de en çok şekerleme Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketiliyor

Türkiye'de şekerlemenin en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketildiği ortaya çıktı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tüketilen şekerleme oranı toplam tüketimin yüzde 46'sını oluştururken, toplam şekerleme tüketiminin yüzde 17'si İç Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 15'inin ise Marmara bölgesinde tüketildiği anlaşıldı. Akdeniz Bölgesi'nde tüketim yüzde 9 olurken, Ege Bölgesi'nde yüzde 7 olarak belirlendi. Karadeniz Bölgesi ise şekerleme tüketiminin en az olduğu bölge olurken, buranın toplam şekerleme tüketimindeki payı yüzde 5 olarak tespit edildi. (İLKHA)