TALEPLER KARŞILIK BULMALI
Önder İmam-Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, “Sunulan ilk tekliften sonra değişiklik yapılmamalıydı. İhtiyacı karşılayan bir teklifti. Biz orada duruyoruz. Birinci 4’ten sonra ara verilmesi geçici bir inisiyatif olur” dedi. 4+4+4’ün ilk telifinin değil de Komisyon’dan geçen halinin kabul edilmesi durumunda böyle bir çözümün önerilebileceğini kaydetti. Korkut, “Bunun kanunla düzenlenmesi ayrı bir şey, ara çözüm önermek ayrı bir şeydi. Meclis’ten böyle bir şey geçmeyecekse çözüm önerilebilir. Bizim arzumuz hala geçmiş değil, Genel Kurul’da tartışılırken karşı çıkanlar her halükarda karşı çıkıyor. Bu taleplerin karşılık bulması lazım” şeklinde konuştu.
“YA TAM, YA HİÇ MANTIĞINDAN YANAYIM”
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı ise, “Diyanet Başkan’ı Mehmet Görmez’in böyle bir teklifi var. Teklifte iki yıl bir kış uygulamasıyla hafızlık bitirilebilir. Belediye suyu kesince insanlar bir şekilde suyu bulurlar. Bir sürü çareler ararlar. O çarelerden bir tanesi de bu. Ama insanları böyle sıkıntıya sokulmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kesintisiz 8 yıllık eğitim sisteminde insanların Açıköğretim formülleriyle kendilerine çare bulmaya çalıştıklarını kaydeden Yazıcı, “Ara vererek, hafızlığı yapıktan sonra öğrenime başlamayı tercih ettiler. Devletin vazifesi bu tür konularda halkın isteği doğrultusunda çözüm bulmaktı. Çözümün doğrusu ilk teklifti. Sonraki değişiklik Kur’an Kursları ve hafızlık müessesesi için diğer kesintisizle örtüştü. Ya tam, ya hiç mantığından yanayım… Bir işi yapacaksanız, o işi bütün çözümleriyle beraber çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Öneriler dikkate alınsın
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam hukuku bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi de, 4+4+4 sisteminin ihtiyaçları karşılaması gerektiğini vurguladı. Kur’an Kursları ve Hafızlık mesessinin zarar görmemesi için önerilerin dikkat alınması konusunda uyarılarda da bulun Vehbi, “Kur’an Kurslarına veya herhangi bir mesleki okula gitme imkanı yoksa; bu 8 yıllık kesintisiz eğitimden farklı bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.
Din eğitim veren okullar açılmalı
Ankara Üniversitesi Kelam Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Güler ise Avrupa’daki Kilise Okulları gibi Türkiye’ye de din eğitimi veren okulların kurulması gerektiğini dile getirdi. Güler, “Çocuklara din eğitimi vermek istiyorsa bu eğitimi veren okul sisteminin getirilmesi gerekiyor. Devlet okullarından din bilgisini, diğer dersler gibi okutulabilir. Bu devletin vazifesi olabilir” dedi.
HALKIN TALEPLERİ KARŞILANMALI
Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Davut Güler ise, “Kesintisiz 3 dönemdir iktidarda olan partinin 28 Şubat döneminde uydurma bir hükümet tarafından alınan kararları değiştirmesi gerekir. Ak Parti, 28 Şubat’ın bittiğimi ileri sürüyorsa bu 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin de biran önce halkın talepleri doğrultusunda değiştirilmesi gerekiyor. Halk bu talepler doğrultusunda 3 dönemdir kendilerini iktidara taşıdı. İmam Hatiplilerin önünü açacak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu.