Batman Barosu Hizmet binasında basınla bir araya gelen Batman Baro Başkanı Av. Abdulhamit Çakan ve komisyon başkanları yürüttükleri çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Basın toplantısına, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Esra Karanfil, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Rümeysa Deniz Kaya, İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Nuri Mehmetoğlu ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Şenses katıldı.
Adliyelerde yeterince kadro olmadığını belirten Çakan, "Adliyede ciddi surunlar var, en önemlisi de kadro eksikliği. Yeteri kadar hâkim, savcı yok, nitelikli hâkim, savcı yok. Bizim çok ciddi bir hâkim ve savcı kâtibi eksikliğimiz var. Görüştüğümüz bakanlardan ilk olarak Batman'a kâtip istedik. Adalet öyle bir kavram ki, bir doneyi içinden çıkartırsanız işlemez artık. Bir hâkimin nitelikli bir katibi yok o hâkim sağlıklı bir karar veremez." ifadelerini kullandı.
Arabuluculuk ile ilgili yeni yönetmelik hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çakan, "Arabuluculuk, toplumumuzun uzlaşma ve sulh açısından bir gerçeği. İktidar bunu bildiği için böyle bir düzenleme getirdi. Amaç şu, beli uyuşmazlıklar mahkeme önüne gelmeden, mahkeme öncesi sonuçlanması çözülmesi. Belli uyuşmazlıkları yasal olarak uzlaşmaya gitmeyi zorunlu hale getirmek. İş kanunundan kaynaklanan davaların neredeyse tamamına 1 Ocak 2018 itibari ile arabuluculuğa gitme şartı getirildi. Arabuluculuk eğitimi verildi, 5 yılını dolduran avukat meslektaşlarımız 48 saatlik bir eğitim aldılar, sonra yazılı mülakat sınavına girdiler. Batman ilinde arabuluculuk sertifikasına sahip 80 meslektaşımız var, 60 kişide sınavı bekliyor. Örneğin bir işçi işten çıkarıldı haklarını talep edecek, adliyede arabuluculuk merkezimize gidip müracaat edecek dava açmadan önce ve sistem onu bir arabulucu avukata yönlendirecek. Arabulucu tarafları bir araya getirip sulh olmaya çalışacak, olursa mahkeme kararı yerine geçen bir belgeyi imzalayacaklar, belge mahkeme hükme haline gelecek." diye bilgilendirdi. (İLKHA)