Batman'ın Kozluk ilçesinde 1,5 lira olan ekmek fiyatının 2 liraya çıkarılmasını değerlendiren Kozluklu fırıncılar, yapılan zammın mecburiyetten kaynaklandığını söylediler.

Yaklaşık 4 yıldır fiyat artışı yapmamak için çaba gösterdiklerini belirten fırıncılar, artan maliyetleri fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını dile getirdiler.

Ekmeğe yapılan zamma vatandaşın tepki vermesinin gayet normal olduğunu belirten fırıncılar, vatandaşın una, oduna, mayaya, çırpıya ve kiraya getirilen zammı da görmeleri gerektiğini söylediler.

Artan maliyetlerin ekmek fiyatında yapılan artışı kaçınılmaz kıldığını söyleyen fırıncılardan Diyadin Aşkın, vatandaşların, ekmeğin fiyat artışındaki gerekçelere dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Aşkın, "İlçemizde ekmeğe yapılan zamla ilgili konuşuluyor. Fakat ekmeğe biz niçin zam yaptık, bunun sebebi nedir? Bunu da bilmek lazım. Kozluk'ta 4 senedir ekmeğe bir kuruş zam yapılmadı. Türkiye geneli 200 gramlık bir ekmeğin fiyatı 1 lira olarak belirlendi. Biz buna rağmen Kozluk'ta çiftli ekmeği 550 gramdan 2 Liraya satıyoruz. Zam yapmamızın temel sebebi ekmeğin temel maddelerine gelen zamlardır. 4 senedir ekmeğe zam yapmamaya çalıştık fakat, fırıncılar olarak fırınlarımızı kapatma durumuna geldik." dedi.

''Ekmeğe yapılan zam mecburiyetten yapılan bir zamdır''

"4 sene önce biz bir ton odunu 230 liraya alırken şu an 400-450 liradan odun almaktayız" diyen Aşkın, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir torba unun fiyatı 54 lira iken şu anda 73 liradan biz toptan alıyoruz. Bunun yanında mayasıdır, tuzudur, suyudur, elektriğidir, kirasıdır her şeye 4 sene boyunca zam geldi. Vatandaşlarımız bunun bilincinde değil. Onların yaptığı hesap şudur; Bir çuval undan kaç tane ekmek çıkıyor? Örneğin 550 gramdan 150 tane ekmek çıkıyor. 2 liraya çarptığın zaman 300 lira oluyor. Un parasını çıkardığımız zaman takriben 230 lira civarında bir para kazandığımızı zannediyorlar. Fakat vatandaşlarımız odunun, çırpının, işçinin, elektriğin, kiranın, verginin ve ufak tefek giderlerin hesabını yapmıyorlar. Sanki bunlar bedavadan mı geliyor? Bu konuda bizim yapabileceğimiz başka bir şey kalmamıştı. Bu zamları mecburiyetten yaptık. Ya millete ekmek veremeyecektik veyahut mecburi bu zammı yapmak zorundaydık. Ekmeğe yapılan zam mecburiyetten yapılan bir zamdır. İsteyerek yaptığımız bir zam da değildir. Ekmek günlük tüketilen bir gıda maddesi olduğu için yapılan zam dikkat çekiyor. Eğer ki biz her sene 25 kuruş bir zam yapmış olsaydık kimsenin dikkatini çekmezdi. 4 sene aradan geçti ve 50 kuruşluk bir zam yaptığımız için vatandaşın gözüne geliyor."

"5-6 aydır biz bu fırınları zararına çalıştırıyoruz"

Ekmek için kullandıkları malzemelere gelen zamlardan ötürü ekmeğe zam yapmaya mecbur kaldıklarını belirten fırıncılardan İlhan Bulut, "Her şeye zam olduğunu görüyoruz. Odunun zammı, mayanın zammı, unun zammı, kiralara gelen zam, işçi yevmiyelerindeki artışlar. Hepsinin toplanıp halka yansıtılması ekmek zammına neden oldu. Bu zam halka da yansıyınca herkes tepki vermeye başladı. Biz ilçemizde 4 yıldan beri ekmeğe zam yapmadık. Batman'da geçen yıl ekmeğe zam yapıldı fakat Kozluk'ta ekmek 4 yıl önceki fiyatından satılmaya devam ediliyordu. Zammın nedeni, kullandığımız malzemelere gelen zamdan kaynaklı. Odun 150 lirayken şu an da 400-500 liradan alınıyor. Maya 30 lirayken şu an da 60 liradan alınıyor. Unumuz 50 lirayken şu an da 75 liradan alınıyor. Bu şekilde bir zam olunca zararına çalışmaya başladık. Yaklaşık 5-6 aydır biz bu fırınları zararına çalıştırıyoruz. Mecbur kalmamış olsaydık bu zammı yapmazdık. Hiçbirimiz de istemezdik bu zammı. Bütün fırıncılar olarak anlaştık, konuştuk, bu zararın içinden çıkamaz hale geldiğimiz için bu zammı uygulamaya başladık. Buna mecbur kaldık." ifadelerini kullandı. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)