Birçoğu ülkelerindeki savaştan kaçarak daha iyi bir yaşam umuduyla Fransa'nın başkenti Paris'e gelen mülteciler, sokaklara kurdukları çadırlarda açlık, parasızlık ve dondurucu soğukla mücadele ediyor.
Fransa'nın kuzeyindeki Calais kentinde, 2016'da mültecilerin kaldığı Jungle mülteci kampının yıkılmasıyla ortaya çıkan kamp yetersizliği yüzünden mültecilerin için barınma sıkıntısı gün geçtikçe büyüyor.
Dünyanın en tehlikelimülteci kampları arasında gösterilen, insan hakları ihlalleriyle adını sıkça duyuran ve yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Jungle'ın yıkımının sokakta kalan mültecilerin sayısı gittikçe artırdığı gözleniyor.
Fransa Başbakanı Edouard Philippe, yaz aylarında, ülkeye sığınanların yüzde 40'ının kalacak yeri olmadığını ve mevcut 80 bin ev ve sığınağa 2 yıl içinde 12 bin 500 tane daha ekleneceğini açıklasa da sadece 2016'da Fransa'ya gelenlerin sayısı 85 bini buldu.
Paris'teki mültecilerin çoğunluğunu Afganistan ile Pakistan'ın yanı sıra Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelenler oluşturuyor.
SIĞINMA BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN AYLARCA BEKLİYORLAR
Çadırlarını, sığınma başvuru merkezine çok yakın olması nedeniyle başkentteki St. Martin ve Porte de la Chapelle bölgesine kuran mülteciler, burada sabahın ilk ışıklarıyla yardım kuruluşları tarafından dağıtılan kahvaltıyı alabilmek için sıraya giriyor.
Sığınma başvurusu yapmak için aylardır kendilerine gün verilmesini bekleyenlerin, başvurularının ardından bir yere yerleştirileceklerinin garantisi ise bulunmuyor.
Kalacak yer temininde çocuklara, kadınlara ve ailelere öncelik tanınırken, bekar erkekler, mültecilerin kalabildiği merkezlere en fazla 10 günlüğüne kabul ediliyor.
Küçük çadırlarda neredeyse istiflenmiş şekilde yaşayan mülteciler, kışın dondurucu soğuğunda hayatta kalabilmek için çadırlarının önünde ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.