28 Şubat sürecinde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı`nın, Meclis`e haklarının iadesi için yaptığı başvuru bu hafta Başkanlık Divanı`nda görüşülecek.

Perşembe günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek`in başkanlığında toplanacak Divan`ın, Kavakçı`ya `eski milletvekili` sıfatı vermesi ve milletvekilliğinden doğan tüm haklarını iade etmesi bekleniyor. Ancak, bu kararın, Kavakçı`nın milletvekili seçildiği dönemde verilmeyen maaşlarının tamamını alabileceği anlamına gelmediği belirtiliyor.

Zaman`ın haberine göre 28 Şubat sürecinde vatandaşlıktan çıkarılmasının ardından maaşının verilmesi yönünde açtığı davalar, Danıştay tarafından reddedilen Merve Kavakçı`nın, maaş alabilmesi için yeniden dava açması gerekecek.

28 Şubat sürecinde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı`nın, haklarının iadesi için Meclis`e yaptığı başvuru bu hafta Başkanlık Divanı`nda görüşülecek. Perşembe günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek`in başkanlığında toplanacak olan Başkanlık Divanı`nın, Kavakçı`ya `eski milletvekili` sıfatı vermesi ve milletvekilliğinden doğan tüm haklarını iade etmesi bekleniyor.

Divan`da Kavakçı hakkında `TBMM üyesi olduğuna` dair karar alınmasıyla 15 yıl önce olağanüstü dönemde Anayasa ve içtüzüğe aykırı olarak olarak alınan itibarının da iade edilmiş olacağı belirtiliyor. Başkanlık Divanı`nın kararından sonra Kavakçı, kırmızı pasaport, milletvekili kartı, Meclis`e giriş için aracına vekil kartı, milletvekili albümünde fotoğrafının yayımlanması, sağlık hizmetlerinden yararlanma, VIP`den geçme gibi diğer eski milletvekillerinin sahip olduğu haklardan yararlanabilecek.

DANIŞTAY`YA YENİDEN DAVA AÇMASI GEREKECEK

Ancak Kavakçı`ya `eski milletvekili` unvanı verilmesinin milletvekiliyken verilmeyen maaşlarının tamamını geri alacağı anlamına gelmediği belirtiliyor. 28 Şubat sürecinde vatandaşlıktan çıkarılması ve milletvekilliğinden düşürülmesi ile maaşının verilmesi yönünde açtığı davalar Danıştay tarafından reddedilen Kavakçı`nın, maaşını alabilmesi için yeniden dava açması gerekecek.

Başkanlık Divanı`nın vereceği `milletvekili` sıfatı ile Kavakçı`nın dava açabileceği, darbe sürecinde yargının verdiği kararın `artık milletvekili` olduğu için değişebileceği kaydediliyor. Kavakçı`nın bu kapsamda milletvekili emeklisi de olabileceği belirtiliyor.