DİYARBAKIR - Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyarbakır'ın, Bölgenin ve Komşu Ülkelerin İstifade Edebileceği "Sağlık Üssü" Olma Yolunda Hızla İlerliyor. Üçkuyular mevkiinde bulunan 600 Yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Onkoloji ( Radyoterapi ) Merkezi, Anjio Ünitesi, Endoskopi Ünitesi, İyot 131 Ünitesi ve Mahkum Koğuşu bölümlerinin açılışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış öncesi hizmete girecek yeni bölümler hakkında bilgi veren Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur, Üçkuyular mevkiinde bulunan 600 Yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin iki yıl önce hizmete girdiğini belirterek, hastanenin 600 yatak sayısının ilave yatırımlarla 1.100 yatak kapasitesine ulaştığını ifade etti. Yağmur, açılışı yapılacak Onkoloji Merkezinin 11 milyon TL'ye mal olduğunu ve 1.200 metrekare alanda hizmet vereceğini söyledi. Onkoloji Merkezinde şuha tedavisinde kullanılacak iki cihazın en son sistem ürünü olduğunu belirten Yağmur, merkezin 4 Radyasyon Onkolog, 2 Medikal Onkolog, 2 Fizik Uzmanı ve 8 Teknisyen ile tüm bölgeye hizmete verebilecek kapasitede olduğunu aktardı.

Diyarbakır Sağlık Üssü Yapılacak
Daha sonra konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise tüm yurtta devam eden sağlıkta değişim ve dönüşüm programı sayesinde önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çekti. Diyarbakır'ın yeni açılan hastaneler sayesinde bölgenin ve komşu ülkelerin istifade edebileceği bir "Sağlık Üssü" olması için çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.

Vali Toprak, şöyle konuştu: "Sağlıkta değişim ve dönüşüm programı sayesinde, Diyarbakır'da da önemli çalışmalar yapılıyor. Sağlık hizmetleri standartlarının yükselmesi ile birlikte, Diyarbakır'ımızın bölgenin ve komşu ülkelerin istifade edebileceği bir 'Sağlık Üssü' yapılması için çalışmalar devam ediyor. Dağkapı bölgesinde yapılması planlanan 200 ve 400 yataklı iki ayrı hastanemizin de yapımına, en kısa zamanda başlanacak."

Sağlık Hizmetleri İyi Bir Noktaya Geldi
Daha sonra konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, sağlıkta değişim dönüşüm projesiyle sağlık hizmetlerinin iyi bir noktaya geldiğini belirtti. Diyarbakır'da son yıllarda hastanelerdeki yatak sayısının ikiye katlandığını, doktor, uzman hekim sayısının birkaç kat arttığını kaydeden Bakan Eker, "Sağlıkta değişim dönüşüm projesiyle sağlık hizmetleri hem nitelik hem de hastalara ulaştırılan hizmetlerde iyi bir noktaya geldi. Birçok yeni hizmet ve projeler üretildi" dedi.

Diyarbakır'a Son Olarak 32 Uzman Hekim Atandı
Onkoloji hastalarının ve bu bölüme olan talebin maalesef giderek artığını ifade eden Bakan Eker, bu hastalara, ihtiyaç duydukları tedavilerin uygulanması için ayrı bir ortam sağlanması gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu; "11 milyon liralık bir yatırım olan bu merkez de böyle bir amaca hizmet ediyor. Onkoloji maalesef insanlarımızın giderek artan oranda hastası olan bir alan… Onkoloji hastalarının sayısı artıyor maalesef. Onlara bulundukları yerde tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi, kemoterapi, ilaç uygulamaları. Bunların gerekli bir ortamda tam donanımlı bir merkezde temin edilmesinin sağlanması çok önemli… Burası sadece Diyarbakır'a değil bölgedeki diğer illere hizmet verebilecek bir merkezdir. Uzman onkologlarımız var. Medikal onkoloğumuz var. Işın tevdi teknikerlerimiz var. Diyarbakır değil bölgedeki tüm illerimize hizmet verebilecek bir merkez. Aynı zamanda anjiyo ünitesi kuruldu. Pediatrik kalp cerrahisi konusunda önemli bununla atılmış olundu. Endoskopi ünitesi yine standartlarda olması gereken ama birçok hastanede olmayan mahkumlarla ilgili hizmet verecek. Ayrıca, cezaevindeki yurttaşlarımızın sağlıkla ilgili sorunlarının giderilmesi için de ayrı bölüm hazırlandı. Sağlık hizmetleri artıyor. Bu da bizim için sevindiricidir. İlçe hastanelerinin kapasiteleri artırıldı. Diyarbakır'a son olarak 32 uzman hekim atandı. Hükümet olarak Sayın Başbakanımızın, 58. hükümet kurulduğu tarihte belirlediği bir strateji vardı. Bunlar eğitim, sağlık, emniyet ve adalet hizmetleriydi. Bunlar için büyük yatırımlar yapıldı. Sağlıkta da gerçekten büyük bir dönüşüm sağlandı."

Onkoloji ve Mahkum Koğuşları Açıldı
Konuşmaların ardından onkoloji merkezinin açılışı yapıldı. Merkezi gezen Bakan Eker, cihazlar hakkında Başhekim Yağmur'dan bilgi aldı. Onkoloji merkezinin açılışından sonra mahkûmların kalabileceği koğuşun açılışı yapıldı. Koğuşları gezen Bakan Eker, mahkûmların artık daha rahat bir şekilde tedavi edileceğini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve beraberindekiler daha sonra Diyarbakır Ticaret Borsası'nı ziyaret ettiler. (M. Salih Keskin - İLKHA)