Irak'ta 2014'ten bu yana yaşanan istikrarsızlıktan dolayı evlerini terk eden 5 milyon kişinin büyük bir kısmı hala evlerine dönmedi.
DEAŞ'ın Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u, ardından Salahaddin ve Enbar'ın tamamı ile Kerkük ve Diyala'nın bir kısmını ele geçirmesinden sonra ülke büyük bir insani kriz yaşandı. Milyonlarca insan evini barkını terketti.
5 milyondan fazla kişinin evlerini terk ettiği bu bölgelere geri dönüşler bir türlü sağlanmadı. Yaklaşık 2 milyon 750 bin kişi hayatlarını hala göçmen olarak sürdürüyor.
Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı sözcüsü Settar Nevruz, yaptığı açıklamada, Haziran 2014'ten bu yana 5 milyondan fazla kişinin, terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrılarak güvenli bölgelerdeki kamplara sığındığını hatırlattı.
Nevruz, sığınmacıların şu ana kadar yüzde 45'inin, Musul, Salahaddin, Diyala ve Enbar vilayetlerindeki evlerine döndüğünü kaydetti.
Irak Güçler Birliği üyesi Ra'd ed-Dehleki Musul, Salahaddin, Enbar ve Diyala'da, Sünnilerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde evlerinden olan milyonlarca sığınmacının henüz dönemediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Kurtarılan bölgelere sığınmacıların bir an önce dönmesi gerekiyor. Babil'in kuzeyindeki Cerf es-Sahr bölgesinde de olduğu gibi sığınmacıların dönüşüne izin verilmiyor."