Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) tarafından bayanlara yönelik pembe otobüs uygulamasının hayata geçirilmesi için imza standı kuruldu. Standa yoğun ilgi gösteren Vanlılar, böylesi bir uygulamanın gayet makul ve yerinde olacağını söyledi.
Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi adına yazılı bir açıklamada bulunan Dönem Sözcüsü Haluk İnanç, ulaşım alanında kadınların yaşadığı büyük bir sıkıntının giderilemesi için en temel çözümün sadece kadınların kullandığı ulaşım araçlarının tahsis edilmesi olduğunu söyledi.
"Bu konudaki ciddi talepler gözardı edilmeden çözüm getirilmli"
Pembe Otobüs uygulamasının Türkiye'de bazı illerde görülen uygulamalarının yanında dünyada da bir kısım ülkelerde uygulandığını belirten İnanç, "Bu konuda uygulamalara bakıldığında , Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıllarda Harran Üniversitesi'nde eğitim gören hanım öğrencilerin kız yurdundan üniversiteye taşınması için sadece kadınların kullanacağı otobüs seferleri, yine Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce gelen talepler üzerine geçtiğimiz Haziran ayından itibaren Bursaray'da sadece kadınların kullandığı pembe vagon uygulaması ve yine Malatya'da İnönü Üniversitesi'nde okuyan bir grup kız öğrencinin talebi üzerine pembe trambüs seferleri başlatılmıştır. Ayrıca dünya üzerinde Mısır, Endonezya, Dubai gibi Müslüman ülkelerde yine Güney Amerika ülkeleri olan Brezilya ve Meksika'da sadece kadınlara ait toplu ulaşım araçlarıyla hizmet yapılmaktadır. Yine Japonya Tokyo'da 10 yılı aşkın bir zamandır kadınlar için ayrı metro seferleri sürmektedir. Van'da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak bizler de ilimizdeki kadınların, annelerin, genç öğrenci kızlarımızın toplu ulaşım alanında yaşadığı sorunun çözümüne katkı sunmak istiyoruz. Bu konudaki ciddi taleplerin gözardı edilmeden benzer bir çözümün getirilerek, sadece bayanların kullanabileceği toplu ulaşım seferlerinin başlatılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Eşitlikçi bakış açıları kadınların ulaşım alanında yaşadığı zorluğa insani bir çözüm getirememektedir"
Van şehir merkezindeki nüfusun yarım milyonu aştığını ve kalabalık nüfusta en büyük sıkıntı ve ceremeyi kadınların çektiği belirtilen İnanç, ideolojik eşitlikçi bakış açılarının kadınların ulaşım alanında yaşadığı zorluğa insani bir çözüm getiremediğine vurgu yaptı.
Açıklamada devamla; "Ulaşımda yaşanan sıkıntı ve zorluklar yaşadığımız dünyada hemen hemen tüm ülkelerin birincil gündem meselesidir. Van olarak da bundan payımızı almış bulunmaktayız. Şehir merkezimizde yarım milyonun üzerinde insan yaşamasına rağmen şehrin ulaşım alt yapısı bu yoğunluğun çok altında bir hizmet kapasitene sahip bulunmaktadır. Ulaşımda yaşanan zorluğun ve sıkıntının ceremesini maalesef yaşlılar, çocuklar, hanımlar ve annelerimiz çekmektedir. Medeniyet tasavvurumuzun süzgecinden geçmemiş kentsel yaşam düzenlemeleri ve ideolojik eşitlikçi bakış açıları kadınların ulaşım alanında yaşadığı zorluğa insani bir çözüm getirememektedir. Vatandaşlarımızın balık istifi misali doluşmak zorunda kaldıkları otobüs ve minibüslerde en büyük sıkıntıyı hamile, çocuklu ve yaşlı hanımlar görmektedir. Özellikle ilimizdeki büyük hastanelerin ve TOKİ konutlarının zorunlu olarak şehir merkezi dışına taşınmış olması yaşanan zorluğu pekiştirmektedir. Ayrıca kadınların toplu taşıma araçlarında karşılaştıkları gayri ahlaki ve gayri insani muameleler soruna çözümü zorunlu kılmaktadır. "dedi
"Sadece bayanların kullanabileceği toplu ulaşım seferlerinin başlatılmasını talep ediyoruz"
Bu haklı talebin karşılanması konusunda adım atılması gerektiğini belirten İnanç, ilk etapta "çarşı - üniversite" ve "çarşı - Bölge Hastanesi" güzergâhlarında bu uygulamanın başlatılması talebinde bulundu.
İnanç, "Bu çözüm kadına bir lütuf değil bilakis görmezden gelinemeyecek mühim bir ihtiyaçtır. ''Pembe Otobüs'' taleplerine yönelik olarak ''cinsiyet ayrımcılığıdır, haremlik-selamlıktır'' şeklinde getirilen itirazlar temeli olmayan ideolojik yaklaşımlardır. Özel aracıyla işine, evine gidip-gelen, aynı zamanda bu insani talebimize itiraz edenlerin halkın içine çıkıp çocuğuyla, yaşlı annesiyle toplu taşıma araçlarında yolculuk yaptıktan sonra itirazlarını dile getirmelerini isteriz. Kadınların ulaşım alanında yaşadığı sıkıntı ve zorlukların aşılması konusunda dile getirdiğimiz insani talebimiz anayasal dayanağı bulunan kadınlara yönelik ''pozitif ayrımcılığın'' da gereğidir. Kadınların, küçüklerin ve bedeni yetersizliği bulunanların vs. her alanda özel olarak korunması hukuksal bir gerekliliktir. Bu gerekliliğin sadece kadınlara tahsis edilmiş toplu ulaşım seferlerinin başlatılması ile Van'ımızda da hayata geçirilmesini, bu konudaki çalışmaların bir an önce başlatılmasını yetkili makamlardan talep ve istirham ederiz." şeklinde Konuştu.
"Belediyenin bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz"
Halkın belediyeden "Pembe Otobüs" talebinin olduğunu ve Haktan Tanrıverdi, erkek olmasına rağmen üniversiteye giderken zaman zaman çok rahatsız olduğunu, bayanların için ise durumun çok daha vahim olduğunu söyledi.
Tanrıverdi, "Muhtemelen bayanlarda rahatsız oluyordur. Belediyenin bu konuda daha duyarlı olmasını ve bu soruna bir çözüm getirmelerini istiyoruz. Dini hassasiyeti olan bacılarımızın, ulaşımda sıkıntı çektiklerine biz şahit oluyoruz. Kampüs veya hastaneden geldiğimizde bu sıkıntıya tanık oluyoruz. Böyle anlamlı bir çalışma yürüttükleri için Van'daki STK'lara teşekkür ediyorum. İnşallah faydalı bir çalışma olacaktır."dedi. (Yunus Tuğrul-İLKHA)