VAN - Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) EYMİR Kültür Vakfı'nın Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin depremzede öğrencileri için yaptırdığı 500 kişi kapasiteli prefabrik derslikler törenle açılırken, 200 kişilik yurt binasının da temeli atıldı.

Açılıştan önce ilk konuşmayı yapan ODTÜ EYMİR Vakfı Başkanı Vasfiye İpekçi, 3 ay önce temelini attıkları dersliklerin açılışını yapıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. İpekçi, "İkinci bir mutluluğumuz daha var. 500 kişilik derslikleri bitirdik, 200 kişilik yurt binamızın da temelini atıyoruz. Van'ı hiç unutmadık, unutmayacağız. Bu derslikleri yaptırmamıza destek olan bağışçılarımıza da huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

"ODTÜ'lülere Teşekkür Ediyorum"
İpekçi'den sonra kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yaptığı konuşmada, depremden hemen sonra basın aracılığıyla yaptıkları yardım çağrısına cevap vererek derslik yaptıran ODTÜ'lülere teşekkür etti. Yapılan yardımların önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Battal, "Bu destekler iki yönüyle önemli. Birincisi sorunumuzu çözüyor. Bir de sesimize kulak veren birilerinin olması enerjimize enerji katıyor. Depremden sonra bütün Türkiye bizim yanımızda oldu. İlk günden itibaren bize ses veren, sesimizi duyan ODTÜ Rektörümüz ve EYMİR Kültür Vakfı'na teşekkür ediyorum. Bu gücü, bu enerjiyi yanımızda görünce kısa sürede eğitim öğretime başladık ve ayaktayız" diye konuştu.

"YYÜ'de Olmaktan Mutluyuz"
ODTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu ise, YYÜ'de bulunmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Deprem sonrasında ODTÜ olarak seferberlik ilan ettiklerini, bir yardım kampanyası başlatarak topladıkları malzemeleri Kızılay aracılığıyla Van'a gönderdiklerini hatırlatan Mehmetoğlu, 80 bin liralık maddi yardımı ise EYMİR Vakfı aracılığıyla dersliklerin yapımı için kullandıklarını söyledi. ODTÜ Geliştirme Vakfı aracılığıyla da 3 tane prefabrik konut yaptırdıklarını söyleyen Mehmetoğlu, "Bu yardımların
dışında Deprem Araştırma Merkezi öğretim üyelerimiz Van'da faal bir şekilde çalışıyor. Hasar tespit ve güçlendirme konusunda ellerinden gelen desteği veriyorlar. Van'ın ve YYÜ'nün yanında olmaktan dolayı mutluyuz" diye konuştu.

"ODTÜ'lüler Duyarlılığını Gösterdi"
ODTÜ mezunu olan CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli de ODTÜ'lülerin birçok özelliğinin yanında toplumsal duyarlılığına dikkat çekerek, "Bu duyarlılık sayesinde bu eser ortaya çıktı. Biz ODTÜ'lüler olarak Türkiye'nin her yerinde bu duyarlılığı ortaya koyuyoruz. Bu derslikler yapılırken yüzde 18 KDV alınıyordu. Bunun yüzde 1'e düşürülmesinde benim de katkım var. Dersliğin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Vekilinden Rektör Battal'a Teşekkür
Vali Vekili Zafer Coşkun ise kentin iki kez sarsıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Yıkım yaşandı ama olumsuz gibi gözüken bu durum güzel sonuçlar da doğurdu. İlimiz açısından o günden bugüne başta Sayın Valimiz olmak üzere çok güzel çalışmalara imza attık. Cumhuriyet tarihinden beri görülmemiş bir şekilde kriz idaresi yapıldı ve çok güzel sonuçlar aldık. Türkiye'nin her kesiminden Van'a yardım yağdı ve bu bizi çok duygulandırdı. Bu insanların kalpleri adeta Van'da attı. Doğu-batı kardeşliği yönüyle de çok güzel bir sonuç oldu. Sayın Rektörümüze de buradan teşekkür etmek istiyorum. Çok
özverili çalışmalar yaptı, çok uyumlu bir şekilde çalıştı. Krizi çok güzel yönetti. Şu an toparlanmış durumda. Gerek kendisine gerek çalışma arkadaşlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kardeşliğe bir katkı olarak değerlendirdiğim bu yapıtı açmaktan dolayı da memnuniyet duyuyorum. Dediğim gibi ülkemizin birlik ve beraberliğine leke düşürmek isteyen, ülkemizi parçalamak isteyen insanlara da çok güzel bir cevap niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Bu yapıtın maddi yönünden ziyade manevi yönünün daha büyük olduğunu düşünüyorum. Birlik beraberlik ruhunu gösterme adına çok önemlidir. Hayırlı olmasını diliyorum."

Açılışın ardından yapılan derslikleri gezen davetlilere kokteyl verildi. Kokteylden sonra ise yine EYMİR Kültür Vakfı'nın yaptıracağı 200 kişilik yurt binasının temeli atıldı. (Serdar Anlamaz - İLKHA)